Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας – “Το όριο είναι η φτώχεια”

Διαβάζεται σε 5'
Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή
Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Natacha Pisarenko/AP Photo

Με πορείες και διαδηλώσεις κατά των πολιτικών λιτότητας, επεισόδια και τραυματισμούς διαδηλωτών συνοδεύτηκε η συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή.

Επανειλημμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημάδεψαν χθες, Δευτέρα (18/03) μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων στην Αργεντινή για την κατάσταση επισιτιστικής έκτακτης ανάγκης και εναντίον των πολιτικών λιτότητας, καθώς σήμερα συμπληρώνονται εκατό ημέρες του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι στην εξουσία.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό μέσων ενημέρωσης που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, όταν η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σε σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Άιρες.

Η αστυνομία έκανε επανειλημμένα χρήση αντλιών εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε ένα από τα σημεία έντασης, στην οδική γέφυρα Αβεζανέδα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους φωτοειδησεογράφος του AFP, υπέστησαν ψεκασμούς με σπρέι πιπεριού από αστυνομικούς.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Natacha Pisarenko/AP Photo
Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Rodrigo Abd/AP Photo

Στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με κεντρικό σύνθημα “Το όριο είναι η πείνα“, κάλεσαν οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και κοινωνικά κινήματα, που έχουν ήδη πρωτοστατήσει σε σειρά διαδηλώσεων αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μιλέι, τη 10η Δεκεμβρίου.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Gustavo Garello/AP Photo
Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Natacha Pisarenko/AP Photo

Κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση την κυβέρνηση διότι δεν εφοδιάζει με τρόφιμα εδώ και μήνες χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες για την προσφορά γευμάτων σε άπορους σε λαϊκές συνοικίες σε όλη τη χώρα.

Συσσίτιο στο Μπουένος Άιρες 2024 Natacha Pisarenko/AP Photo

Η κυβέρνηση αρνείται πως έχει σταματήσει τον εφοδιασμό, λέει ωστόσο πως κάνει αυστηρό λογιστικό έλεγχο σε οργανώσεις αρωγής και ότι θα δημιουργήσει διαφανές σύστημα στο οποίο οι κοινωνικές κουζίνες θα λαμβάνουν βοήθεια απευθείας και όχι μέσω ενδιάμεσων, που χαρακτηρίζει “διαχειριστές της φτώχειας“.

Συσσίτιο στο Μπουένος Άιρες 2024 Natacha Pisarenko/AP Photo

Ο Χαβιέρ Μιλέι σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα δήλωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις οι συλλογικότητες που προσφέρουν δωρεάν γεύματα (πάνω από 40.000, σύμφωνα με καταγραφή της προηγούμενης κυβέρνησης) είναι εικονικές, ή τις χειρίζονται απατεώνες που παρουσιάζουν διογκωμένα έξοδα.

“Πάμε σε μια κοινωνική κουζίνα και διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει. Ή σε κάποιες ακούμε πως προσέρχονται τακτικά 500 άνθρωποι, όταν δεν πάνε ποτέ πάνω από 50”, είπε ο πρόεδρος. Οι κατηγορίες του προκάλεσαν σάλο και έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις, που αντέτειναν πως χιλιάδες κοινωνικές κουζίνες δεν είδαν ποτέ τους “ελεγκτές” της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μιλέι, που συμπληρώνει σήμερα 100 ημέρες στην εξουσία, εφαρμόζει “θεραπεία σοκ“, αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός (+270%). Σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος, του πέσο, κατά 50% και πλέον, και την απελευθέρωση των τιμών, το πρόγραμμα πλήττει σκληρά τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αργεντινή 2024 Rodrigo Abd/AP Photo

Η φτώχεια πλέον μαστίζει το 40% του πληθυσμού στην άλλοτε πλούσια χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα