Αστυνομικοί δέχτηκαν πυροβολισμούς στο Baton Rouge των ΗΠΑ

default image

Ένταση σε πόλη της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, μετά από πληροφορίες που θέλουν αστυνομικούς να δέχονται πυρά από αγνώστους. Πληροφορίες για τρεις νεκρούς και τουλάχιστον οκτώ τραυματίες (vid)

Πληροφορίες των αμερικανικών αρχών αναφέρουν πως αξιωματικοί της αστυνομίας δέχτηκαν πυρά στη Λεωφόρο Highway, στην πόλη Baton Rouge της Λουιζιάνα. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως αρκετοί αστυνομικοί έχουν δεχθεί πυροβολισμούς, χωρίς όμως να διευκρινίζει περισσότερα για τον ακριβή αριθμό αυτών, αλλά και τους δράστες της επίθεσης, ενώ το USA Today κάνει λόγο για τρεις νεκρούς. Τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες και δύο νεκρούς αστυνομικούς.

“Δεν διαθέτω το εύρος των τραυματιών. Ακούμε πως ίσως αφορά αρκετούς αστυνομικούς, όμως αναμένω την επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών” δηλώνει ο επικεφαλής της αστυνομίας της αμερικανικής πόλης. Το αμερικανικό δίκτυο USA Today, επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου της πόλης που κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, έναν σερίφη και δύο αστυνομικούς.

Όπως μεταδίδει το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX Carolina, που παραθέτει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Αστυνομίας της πόλης Don Coppola, “το περιστατικό μοιάζει να έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο”. Παρόλα αυτά ο αξιωματικής της αστυνομίας ζητά από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μακριά από το σημείο. Ο τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις και μάλιστα προβάλει βίντεο ντοκουμέντο από την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν αμέσως στο σημείο της συμπλοκής, ενώ και η λεωφόρος της πόλης έχει αποκλειστεί. Περισσότεροι από 20 αστυνομικοί, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης, ενώ ένα ελικόπτερο επιθεωρεί την περιοχή:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπο, εμφανίστηκε ενώπιον των αστυνομικών και άνοιξε πυρ. Πέραν της μαρτυρίας αυτής, που δίνει τοπικός τηλεοπτικός σταθμός, δεν έχει προκύψει κανένα άλλο στοιχείο για τον δράστη της επίθεσης. Από την αστυνομία αναφέρουν πως ο δράστης έχει επίσης δεχτεί πυρά και έχει πέσει νεκρός, αλλά όπως φαίνεται αναζητούνται δύο ακόμη συνεργοί του. Φαίνεται πως οι αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο και φυλάσσεται από άνδρες της αστυνομίας. 

H ΕΡΤ μετέδωσε νωρίτερα πως οι τραυματίες αστυνομικοί είναι οκτώ, αλλά και για έναν ενεργό δράστη που καταζητείται. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται αμερικανικά μμε, τρεις αστυνομικοί έχουν δεχθεί πυρά.

Οι αρχές πιθανολογούν πως η επίθεση ενδεχομένως να συνδέεται με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Alton Sterling πριν από μια εβδομάδα. Δύο αστυνομικοί του Baton Rouge εμφανίζονταν σε βίντεο να έχουν ακινητοποιήσει τον 37χρονο άνδρα στο έδαφος και παρόλα αυτά τράβηξαν τη σκανδάλη και τον σκότωσαν. Ο Sterling πέθανε εξαιτίας πολλαπλών τραυμάτων από σφαίρες, σύμφωνα με την αυτοψία και προκάλεσε την οργή των πολιτών που συγκεντρώθηκαν τις επόμενες ημέρες στην πόλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό.

Δείτε το βίντεο:

Ο θάνατος του ήταν ένας από μια σειρά περιστατικών βίας σε βάρος μαύρων της Αμερικής που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινότητας, αλλά και άλλων Αμερικανών πολιτών.

 

Ακολούθησαν διαδηλώσεις στην πόλη, υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός του κινήματος «Black Lives Matter», Ντιρέι Μάκεσον.

 

Η συνέχεια γνωστή, με το θάνατο πέντε αστυνομικών από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας.  Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δεύτερου περιστατικού άσκησης θανατηφόρας βίας κατά Αφροαμερικανού, μέσα σε 48 ώρες. O δράστης του μακελειού στο Ντάλας σχεδίαζε να δολοφονήσει αστυνομικούς πολύ πριν από τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών από στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου και είχε «και άλλα καταστροφικά σχέδια», σύμφωνα με ανακοινώσεις των αρχών.

 

Μάλιστα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους Jr, παρευρέθησαν στην κηδεία των πέντε αστυνομικών του Ντάλας που σκοτώθηκαν, με τον Ομπάμα να προτρέπει τους Αμερικανούς να σταθούν υπεράνω των φυλετικών διαχωρισμών και να απορρίψουν την απελπισία.

Δήλωση Ομπάμα

“Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη τα κίνητρα για αυτή την επίθεση, αλλά θέλω να είμαι σαφής. Αυτές οι επιθέσεις είναι έργο των δειλών” ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια δειλή και κατακριτέα ενέργεια σε βάρος του κράτος δικαίου και την πολιτισμένη κοινωνία. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα