Αθώος ο επικεφαλής της Samsung για τα οικονομικά εγκλήματα του 2015

Διαβάζεται σε 2'
Ο επικεφαλής της Samsung Electronics Lee Jae-yong
Ο επικεφαλής της Samsung Electronics Lee Jae-yong AP Photo/Ahn Young-joon

Απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες ο Lee Jae-yong, πρόεδρος της Samsung Electronics που είχε κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα μετά από μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών της εταιρείας το 2015..

Ο πρόεδρος της Samsung, Lee Jae-yong κρίθηκε από δικαστήριο της Σεούλ αθώος και απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών μετά από συγχώνευση θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας το 2015, για την οποία οι εισαγγελείς είχαν είπαν ότι σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τον έλεγχό του στον τεχνολογικό όμιλο.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών τον περασμένο Νοέμβριο, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι ενήργησε με βάση την πεποίθηση ότι η συγχώνευση θα ωφελούσε τους μετόχους και ήταν στο μέρος “κανονικής επιχειρηματικής δραστηριότητας”.

Η ποινή αποτρέπει την επιστροφή του Lee στη φυλακή, μετά την καταδίκη του 2017 για δωροδοκία μιας φίλης της πρώην προέδρου Park Geun-hye. Είχε εκτίσει 18 μήνες φυλάκισης, ενώ στη συνέχεια του δόθηκε χάρη (2022) από τον σημερινό Πρόεδρο Yoon Suk Yeol με την κυβέρνηση να λέει ότι έπρεπε να βοηθήσει να ξεπεραστεί μια “εθνική οικονομική κρίση“.

Στην υπόθεση της συγχώνευσης, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον 55χρονο και άλλα πρώην στελέχη για παραβίαση του νόμου περί κεφαλαιαγορών.

Οι μεγαλύτεροι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων της Νότιας Κορέας εξακολουθούν να ανήκουν και να ελέγχονται από τις ιδρυτικές τους οικογένειες και το κοινό στρίβει εδώ και καιρό μεταξύ του θυμού για τα πολλά σκάνδαλά τους και της αναγνώρισης ότι οι οικογένειες ευθύνονται για μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα