Αβραμόπουλος: Σημαντική η πρόοδος, όχι όμως η επιθυμητή για το προσφυγικό

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις συνομιλίες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα
- 10 Νοεμβρίου 2015 15:48
Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το προσφυγικό, μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Ευρωπαϊκών κρατών, τον τελευταίο μήνα. Παρόλα αυτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
“Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου μόλις πριν από ένα μήνα και την Σύνοδο Κορυφής για την διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι σημαντική αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σήμερα συζητήσαμε εκτός από την παρούσα κατάσταση και για την εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δείτε ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι συνοπτικά, λειτουργικά και συγκεκριμένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Παράλληλα, συμπλήρωσε πως: “Χαίρομαι που τα κράτη-μέλη καταβάλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να τις εφαρμόσουν γρήγορα. Από την πλευρά της Επιτροπής, εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέτωπα. Πρώτα απ’ όλα, ενημέρωσα τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.
Για παράδειγμα: Πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video και έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές. Είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία. Τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για την διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου. Ήδη 33 βρίσκονται στη χώρα, 40 θα φτάσουν τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας και επιπλέον 177 στις επόμενες δέκα ημέρες. Οι αξιολογήσεις των αναγκών από όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες”.
Την ίδια στιγμή επισήμανε τη σημασία να αυξηθούν οι υποδομές υποδοχής στις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.
“Τώρα βασιζόμαστε σε χώρες κατά μήκος της διαδρομής για να αυξηθούν οι ικανότητες υποδοχής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις. Με την Ολοκληρωμένη Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (Integrated Political Crisis Response) διασφαλίζουμε ότι όλοι μοιράζονται τις πληροφορίες σε τακτική βάση.
Σχετικά με τα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης, προβήκαμε σε ένα σημαντικό ξεκίνημα. Τα hotspots στην Λαμπεντούσα είναι πλέον σε λειτουργία. Έχουν ήδη μετεγκατασταθεί 147 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλά όπως ανέφερα και στους Υπουργούς, αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι καιρός να αρχίσουμε να αποδίδουμε σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να προχωρήσουμε από στην μετεγκατάσταση από τις δεκάδες στις εκατοντάδες, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό το σχήμα μετεγκατάστασης θα λειτουργήσει σωστά. Τα υπόλοιπα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, η Επιτροπή θα τοποθετήσει αξιωματούχους για την στήριξη της Ελλάδας και την Ιταλίας τις προσεχείς ημέρες”, είπε συγκεκριμένα.
“Τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το πλαίσιο της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, διότι, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Juncker, χωρίς καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει μετεγκατάσταση. Έχουμε παρουσιάσει στα κράτη-μέλη και έχουν στην διάθεσή τους όλες τις νομοθετικές πράξεις της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, το άσυλο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.
Όπως γνωρίζετε, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Θα ενισχύσουμε τον ρόλο της Frontex και θα υποβάλουμε μια πρόταση για τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και την Ακτογραμμή μέχρι το τέλος του έτους”, συνέχισε μιλώντας για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων ετών.
“Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης είναι απαραίτητη.
H εν εξελίξει αξιολόγηση του συστήματος του Δουβλίνου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης, θα κρίνουν την αναθεώρηση Δουβλίνου την ερχόμενη άνοιξη. Η Επιτροπή επίσης, προσβλέπει σε περαιτέρω συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την πρόταση για την λίστα των ασφαλών κρατών (safe countries of origin)”, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασίας προσπάθεια για συνεργασία των χωρών υποδοχής των προσφύγων, λέγοντας :Οι εξελίξεις που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση από μόνη της.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Σύνοδος Κορυφής αυτήν την εβδομάδα στη Βαλέτα είναι τόσο σημαντική: να ενισχύσει τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης από την Αφρική, για την διεθνή προστασία, για την επανεισδοχή, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, την παράνομη διακίνηση μεταναστών και τους διαύλους νόμιμης μετανάστευσης”.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στη Βαλέτα, η Επιτροπή, από κοινού με το Συμβούλιο, θα υπογράψει κοινή δήλωση για ένα Κοινό Πρόγραμμα για τη μετανάστευση και την κινητικότητα με την Αιθιοπία, που είναι βασικός εταίρος στο ζήτημα αυτό”.
Ενώ, επέμεινε πως “Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ”.