Αβραμόπουλος: Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης


Dimitris Avramopoulos
Dimitris Avramopoulos EU/ JENNIFER JACQUEMART

Σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος έδωσε το παρών ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας

"Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης. Οι παριστάμενοι τρεις επιζώντες θα μας μεταφέρουν τις μαρτυρίες τους για ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Βρίσκονται εδώ για να διδάξουν ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ. Ένα μάθημα που αφορά στις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας και που αποτελεί βασικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. Είναι ένα μάθημα για το τι είναι ικανή να διαπράξει η ανθρώπινη φύση όταν παραβιάζεται η θεμελιώδης αξία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν επικρατεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία", δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις Βρυξέλλες.

«Πέρυσι επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς, τον τόπο που έλαβαν χώρα ανείπωτες θηριωδίες. Πρέπει να θυμόμαστε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος για να μην την επαναλάβουμε ποτέ. Γιατί όπως έχει λεχθεί "όσοι δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν".

ADVERTISING

Το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα δημιουργήθηκε μέσα από τις τραγικές εμπειρίες και τις στάχτες που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας τίθενται και πάλι υπό αμφισβήτηση.

Η ρητορική του στιγματισμού ατόμων και κοινοτήτων εξαιτίας της θρησκείας, της καταγωγής ή του χρώματος του δέρματός τους, επανεμφανίζεται σήμερα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηροί θεατές. Με το να θυμόμαστε αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας ενισχύσουμε την άμυνα μας απέναντι στη λαϊκιστική και ξενοφοβική ρητορική.

Μια από τις βασικές αρμοδιότητές μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής ιστορικής μνήμης. Με το πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες", παρέχουμε στήριξη σε πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στη μετάδοσή της στους νέους Ευρωπαίους, για να μην ξεχάσουμε ποτέ. Σας διαβεβαιώ ότι η στήριξη για τις δράσεις αυτές θα συνεχισθεί.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας θα παραμείνουν ανοικτές, ανεκτικές , δημοκρατικές και πλουραλιστικές.

Οι πολίτες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο πρέπει να υπερασπισθούν ενωμένοι τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της ισότητας. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο, αυτό το παγκόσμιο μέσο ελεύθερης έκφρασης, πληροφόρησης και επικοινωνίας δεν θα χρησιμοποιείται για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους και αντισημιτισμού.

Το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός μας βασίζεται στην ποικιλομορφία και τη συλλογικότητα: "e pluribus unum" (από πολλούς, ένα).

Την ημέρα αυτή, θυμόμαστε και τιμούμε όσους δεν βρίσκονται μαζί μας στη ζωή για να καταθέσουν τη μαρτυρία τους. Θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, παιδία, που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, όταν το μίσος έπληξε την ήπειρό μας.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, εμπνεόμαστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και από όσους παρείχαν βοήθεια και προστασία θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Μέσα από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, ένας νέος κοινωνικός και ηθικός ιστός αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Σήμερα δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες για μια ανοικτή και ανεκτική Ευρώπη. Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των αξίων, των υπεύθυνων πολιτών, την Ευρώπη που έμαθε από το παρελθόν της και δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

SHARE:

24Media Network