Αυστρία: O ακροδεξιός πρώην αντικαγκελάριος παρακολουθούσε τη σύζυγό του με δημόσιο χρήμα

Αυστρία: O ακροδεξιός πρώην αντικαγκελάριος παρακολουθούσε τη σύζυγό του με δημόσιο χρήμα
Ο Heinz-Christian Strache AP

Ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος πλήρωνε με λεφτά του κόμματος ντετέκτιβ να παρακολουθούν τη σύζυγό του.

Νέο σάλο προκαλούν οι σημερινές αποκαλύψεις ότι ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πλήρωνε με χρήματα του κόμματός του τις παρακολουθήσεις σε βάρος της πρώην συζύγου του.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, οι λογαριασμοί για τις αμοιβές των ντετέκτιβ στους οποίους ο Στράχε είχε αναθέσει πριν από χρόνια τις παρακολουθήσεις της τότε συζύγου του, ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ και είχαν σταλεί προς πληρωμή στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι παρακολουθήσεις είχαν γίνει έναν χρόνο πριν από το διαζύγιο, το 2006, του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού των Ελευθέρων από την τότε σύζυγό του Ντανιέλα Πλαχούτα, κόρη του γνωστού οίκου υψηλής γαστρονομίας στην Αυστρία, και είχαν διαρκέσει δώδεκα μήνες.

Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η οποία –μέχρι την περυσινή αποκάλυψη της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα”– φέρεται να στήριζε επί χρόνια τον πρώην ακροδεξιό ηγέτη, απέφευγαν να σχολιάσουν σήμερα τόσο ο δικηγόρος του Στράχε όσο και το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης και το νέο κόμμα του, “Ομάδα Στράχε”, του οποίου ο ίδιος θα είναι επικεφαλής υποψήφιος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Βιέννης στις 11 Οκτωβρίου.

Στο σχετικό πρωτόκολλο που διαθέτει η Kronen Zeitung, φέρεται να γίνεται αναφορά σε φάκελο με δισκέτα με την επιγραφή “Ντανιέλα Στράχε”, που περιέχει φωτογραφίες και βίντεο της πρώην συζύγου με αποθηκευμένα στοιχεία από το 2005, και τον οποίο έχει παραδώσει στους ανακριτές η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Στράχε.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που είχαν αποπέμψει ακόμη και από μέλος τους οι Ελεύθεροι τον περασμένο Δεκέμβριο, φέρεται να ενέχεται σε μία σειρά σκανδάλων με κορυφαίο το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, το αποκαλούμενο “Υπόθεση Ίμπιζα”, για το οποίο η Εισαγγελία Βιέννης διενεργεί έρευνα σε βάρος του και εξαιτίας του οποίου ο ίδιος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα τότε αξιώματά του τον Μάιο 2019.

Ο επί μία δεκαπενταετία αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαγραφεί οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους.

Επίσημα πάντως, η “ερήμην του” οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του από μέλος του κόμματος, δεν επακολούθησε για την “Υπόθεση Ίμπιζα”, ή για τη σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά “για τις επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Σάλο είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο, οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως “έξοδα παράστασης” ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης, ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων για τον γιο του, και αυτό, πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του.

Μετά την “Υπόθεση Ίμπιζα”, αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε –όπως, είσπραξη από μέρους του, ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του– το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο και μετά.

Κάποιες από αυτές τις ήττες των Ελευθέρων, ήταν από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικά, είτε επρόκειτο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, είτε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου –στις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε στο 16% από το 26% στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017– είτε επίσης τις περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια του Φόραλμπεργκ και της Στυρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα