Αυστρία: Παραιτήθηκε αρχηγός κόμματος λόγω καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση

In this photo taken Monday, Feb. 13, 2017, Peter Pilz from the Austrian Green party speaks during an interview with The Associated Press in Vienna, Austria. Pilz showed memos from the Turkish Embassy in Vienna and the Turkish Consulate in Salzburg. They show ATIB, the union of Turkish-Islamic cultural organizations in Austria, sending reports on organizations backed by U.S.-based cleric Fethullah Gulen to diplomats, with the information then forwarded to Ankara. (AP Photo/Ronald Zak)
In this photo taken Monday, Feb. 13, 2017, Peter Pilz from the Austrian Green party speaks during an interview with The Associated Press in Vienna, Austria. Pilz showed memos from the Turkish Embassy in Vienna and the Turkish Consulate in Salzburg. They show ATIB, the union of Turkish-Islamic cultural organizations in Austria, sending reports on organizations backed by U.S.-based cleric Fethullah Gulen to diplomats, with the information then forwarded to Ankara. (AP Photo/Ronald Zak) AP

Ο Πέτερ Πιλτς, βετεράνος πολιτικός, αρνείται τα περί σεξουαλικής παρενόχλησης πρώην συνεργάτιδας των Πρασίνων, κατηγορώντας τους τελευταίους, που συνίδρυσε, για εκδίκηση

Μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα και από την αρχηγία του νέου κόμματος που είχε ιδρύσει πρόσφατα ο ίδιος και το οποίο στις πρόσφατες αυστριακές βουλευτικές εκλογές εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή, ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο πρώην, επί 31 χρόνια, βουλευτής και συνιδρυτής των Αυστριακών Πράσινων, Πέτερ Πιλτς.

Αφορμή για αυτή την απόφαση του βετεράνου Αυστριακού πολιτικού, υπήρξε η δημοσίευση στις ηλεκτρονικές σελίδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Falter υποψιών στη βάση καταγγελίας πρώην συνεργάτιδας των Πράσινων εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της, την οποία ο ίδιος αρνήθηκε σημειώνοντας ωστόσο πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον ισχυρισμό της εφημερίδας πως για μία νέα καταγγελία υπάρχουν μάρτυρες.

Οι αυστηροί κανόνες που έθετε στην πάνω από 30 χρόνια κοινοβουλευτική θητεία του, ισχύουν και για τον ίδιο, τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Πέτερ Πιλτς, σημειώνοντας πως θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει τώρα εκ των έξω το νέο κόμμα που είχε ιδρύσει τον περασμένο Ιούλιο και φέρει το όνομα του, "Λίστα Πιλτς", και το οποίο, στις πρόσφατες πρώρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είχε πετύχει την είσοδο του στη νέα αυστριακή Βουλή με ποσοστό 4,4 % και οκτώ έδρες στο σύνολο των 183.

ADVERTISING

Στις δηλώσεις του ο Πέτερ Πιλτς κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους Αυστριακούς Πράσινους (οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται πλέον στην αυστριακή Βουλή καθώς στις εκλογές βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4 %), για "εκδίκηση" εναντίον του, μια και, όπως ανέφερε, ανάλογες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία και τεκμηρίωσή τους είχαν διατυπωθεί σε βάρος του και στο παρελθόν και ήταν σε γνώση των Πράσινων.

Όπως σημείωσε, δεν έχει ενημερωθεί έως σήμερα, κατά κανένα τρόπο από την αποκαλούμενη Επιτροπή 'Ίσης Μεταχείρισης, στην οποία φέρεται να έχουν κατατεθεί οι εναντίον του καταγγελίες αλλά να μην έχουν ωστόσο εξεταστεί μέχρι τώρα, και ο ίδιος πρόκειται άμεσα, καταθέτοντας αποδεικτικό υλικό, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει δικαστικά τις εναντίον του κατηγορίες.

Ο 63χρονος Πέτερ Πιλτς υπήρξε συνιδρυτής των Πράσινων και βουλευτής τους από την πρώτη είσοδό τους στην αυστριακή Βουλή το 1986 έως τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας διατελέσει και αρχηγός του κόμματος στο διάστημα 1992-1994 όταν ακόμη ονομαζόταν "Πράσινη Εναλλακτική", ενώ ήδη από τις αρχές της 31χρονης θητείας του στη Βουλή έγινε γνωστός για τις πολλαπλές αποκαλύψεις από μέρους του, πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων στη χώρα.

Κορυφαίο σκάνδαλο που αποκάλυψε το 2007 ο Πιλτς, ο οποίος ήταν κατόπιν και επικεφαλής της πρώτης εξεταστικής επιτροπής της αυστριακής Βουλής για αυτό, υπήρξε εκείνο της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών "Eurofighter" από τον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, που βρισκόταν στην εξουσία την περίοδο 2000-2006.

Ο Πέτερ Πιλτς είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούνιο από την κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Η ανακοίνωση κατόπιν από μέρους του της υποψηφιότητας της "Λίστας Πιλτς" που συμμετείχε με επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές, είχε προστεθεί στις αρνητικές εξελίξεις για τους Αυστριακούς Πράσινους, οι οποίοι μειώνοντας τώρα στις εκλογές μόλις στο 3,8 % το ποσοστό τους -- σε σχέση με το 12,4 % που είχαν αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013 -- έμειναν οριστικά εκτός αυστριακής Βουλής.

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Ronald Zak)

SHARE:

24Media Network