Αυστρία: Σφυροκόπημα του Κουρτς από την αντιπολίτευση

Αυστρία: Σφυροκόπημα του Κουρτς από την αντιπολίτευση
O Σεμπάστιαν Κουρτς AP

Ευρισκόμενος πλέον σε δεινή, πολιτικά, θέση, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ακούει την αντιπολίτευση να του ασκεί πολύ σκληρή κριτική.

Έντονη κριτική στον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ότι προχώρησε στην κάλυψη με προσωπικότητες των κενών υπουργικών θέσεων μετά τη διάλυση του συνασπισμού του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (εξαιτίας του “Σκανδάλου Ίμπιζα”) “χωρίς να ανταλλάξει ούτε μία λέξη με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα”, ασκεί ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ.

Ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες – το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης – κυβερνήτης καταγγέλλει τον Σεμπάστιαν Κουρτς για “ακραία ανευθυνότητα, έλλειψη συνειδητοποίησης του μεγέθους των πράξεών του και μη κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης”, όπως επίσης και για “πολιτική αποκλεισμού”.

“Είναι άκρως προκλητική και περισσότερο από πολύ ανεύθυνη η στάση κάποιου ο οποίος αποκλείει και δεν συζητά με εκείνους, από τους οποίους ζητά κατόπιν ψήφο εμπιστοσύνης”, τόνισε σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Πέτερ Κάιζερ, υπονοώντας προφανώς την πρόταση μομφής που θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς, για την κυβερνητική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση άλλων τεσσάρων υπουργών, όλων προερχομένων από το συγκυβερνών έως την Τρίτη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα οδηγήσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την συμπλήρωση των κενών που προέκυψαν στην κυβέρνηση από την απουσία πλέον των έως τώρα υπουργών των Ελευθέρων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προτείνει προσωπικότητες που ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξλαντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η ορκωμοσία αποτελεί τη νέα εξέλιξη των συνεπειών του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει από την Παρασκευή την Αυστρία, με πρωταγωνιστές τους παραιτηθέντες αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Γιόχαν Γκουντένους. Το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από την αποπομπή από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν του υπουργού Χέρμπερτ Κικλ (του πλέον σκληροπυρηνικού στελέχους των Ελευθέρων), ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Έκαρντ Ρατς, το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Βάλτερ Πέλτνερ, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Πτήσεων Βαλερί Χακλ προίσταται του υπουργείου Συγκοινωνιών. Ο ανώτερος αξιωματικός του Αυστριακού Στρατού Γιόχαν Λούιφ ηγείται του υπουργείου ‘Αμυνας, ενώ η έως τώρα υπουργός Γυναικών Γιουλιάνε Μπόγκνερ-Στράους αναλαμβάνει επιπλέον και τις αρμοδιότητες Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού του πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του οποίου τη θέση ανέλαβε, επιπλέον των καθηκόντων του, ο υπουργός Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν επισήμανε στους νέους υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας πως η ουσία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας βρίσκεται αφενός στην αναζήτηση και δημιουργία πλειοψηφιών και αφετέρου στην προστασία μειονοτήτων.κέντρωσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα