Ιαπωνία: Ραδιενέργεια σε τρόφιμα

default image

Συναγερμός σήμανε στην Ιαπωνία, καθώς το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τέλος στην κατανάλωση γάλατος και ποσοτήτων από σπανάκι. Ανιχνεύτηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Ερευνες για τις περιοχές στις οποίες διανεμήθηκαν. Νέος σεισμός κοντά στη Φουκουσίμα

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε γάλα και σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό.

«Ραδιενέργεια που υπερβένει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία, ανιχνεύτηκε σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος.

«Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας».

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων και σε ποιες περιοχές διανεμήθηκαν.

Νέος μετασεισμός

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Ιμπαράκι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα