Αζόρες: Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Sao Jorge – Φόβοι για μεγάλο σεισμό

Αζόρες: Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Sao Jorge – Φόβοι για μεγάλο σεισμό
Αζόρες Getty Images/iStockphoto

Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις πτήσεις τους προς το Πορτογαλικό νησί μετά από έξι μέρες συνεχών δονήσεων. Οι φόβοι για έναν μεγάλο σεισμό και όσα αναφέρουν οι αρχές.

Οι αρχές στο Πορτογαλικό νησί του Βορείου Ατλαντικού Sao Jorge προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο πιθανης εκκένωσης του νησιού, καθώς οι συνεχείς δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες έχουν πυροδοτήσει τους φόβους για έναν μεγάλο σεισμό ή μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των νησιών επιβεβαίωσε την Τρίτη πως οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τα δρομολόγιά τους από και προς το Sao Jorge για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν το νησί με συνολικό πληθυσμό 8.300 κατοίκων.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως είναι δύσκολο να προβλέψουν τις συνέπειες της επίμονης ωστόσο μικρής έντασης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.

“Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, μπορεί και τίποτα” ανέφερε ο πρόεδρος Jose Manuel Bolieiro σε τηλεοπτικές του δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί.

Οι αρχές του δήμου Velas, που αποτελεί και το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων, μεταφέρουν τους ηλικιωμένους – που σε περίπτωση εκκένωσης μπορεί να δυσκολευτούν να εγκαταλείψουν την περιοχή άμεσα – σε απομακρυσμένο σημείο.

Υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει δρόμους ασφαλείας για να μην υπάρξει συνωστισμός, καθώς και ασφαλή καταφύγια στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το Velas έχει πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκων.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι κάτοικοι θα ενημερωθούν από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, τα σόσιαλ μίντια καθώς και τις καμπάνες της εκκλησίας, υπογράμμισαν οι αρχές.

Το Sao Jorge είναι ένα από τα 9 νησιά που συνθέτουν τις Αζόρες και βρίσκεται περίπου 1,500 χιλιόμετρα δυτικά της Πορτογαλίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα