Μπλόκα αγροτών σε όλη τη Γερμανία – Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Διαβάζεται σε 4'
Μπλόκα αγροτών σε όλη τη Γερμανία – Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου
Στιγμιότυπο από την απεργία των αγροτών στην Γερμανία. EPA/Marcin Bielecki POLAND OUT

Oι αγρότες σε όλη τη Γερμανία εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον των επικείμενων κυβερνητικών περικοπών στον αγροτικό τομέα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας (08/01) – ημέρα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και αρκετών εργαζόμενων στις δουλειές τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι αγρότες με τρακτέρ και φορτηγά διαμαρτύρονται σε όλη τη Γερμανία, από τη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μέχρι το Βερολίνο και την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ο λόγος που διαμαρτύρονται οι Γερμανοί αγρότες αφορά τις περικοπές επιδοτήσεων που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Κύριο αίτημά τους είναι το να παραμείνει η επιδότηση για το καύσιμο ντίζελ που χρησιμοποιούν στα αγροτικά τους οχήματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ζητούμε κατανόηση από τους πολίτες. Δεν θέλουμε να χάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας προς τους αγρότες».

Η οργή των αγροτών, πάντως, δεν μετριάστηκε ούτε μετά την μερική υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης για σταδιακή και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης για το ντίζελ των αγροτικών οχημάτων, δεδομένου ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων λιτότητας που αναμένεται να τους πλήξουν τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών και αλλαγές στο διαχρονικά ευνοϊκό καθεστώς τελών κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα.

Στιγμιότυπο από την απεργία των αγροτών στην Γερμανία. "Όταν ο αγρότης πεθαίνει, η γη πεθαίνει" γράφει το πλακάτ. EPA/Filip Singer

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η DW, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης και τις επόμενες ημέρες, ενώ τη Δευτέρα 15/01 έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη, «πανγερμανική» διαδήλωση στο Βερολίνο με στόχο τα τρακτέρ να φτάσουν έξω από την καγκελαρία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν υποχωρεί

Η γερμανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις υπέρ των αγροτών. Δεν θα γίνει άμεση κατάργηση της επιδότησης για το ντίζελ, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, αλλά θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2026. «Δεν σκέπτεται η γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι άλλο» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας (08/01) εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην καθιερωμένη ενημέρωση ανταποκριτών.

Οι περικοπές αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο περιορισμό των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024, ως επακόλουθο της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που παγώνει τα λεγόμενα “κρυφά ταμεία” και απαιτεί προσαρμογή στις συνταγματικές επιταγές για τον δημόσιο δανεισμό.

Οι διαδηλώσεις πρέπει «να παραμένουν πάντα αναλογικές στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας δικαιώματος», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, ένα από τα πιο βαριά ονόματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Όλαφ ΣολτςΟι ενέργειες αποκλεισμού των αγροτών σε όλη τη χώρα είναι «δυσανάλογες», έκρινε ο φιλελεύθερος υπουργός.

Ο κίνδυνος παρείσφρησης ακροδεξιών στις κινητοποιήσεις

Οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας πάντως προειδοποιούν για κίνδυνο παρείσφρησης ομάδων ακροδεξιών και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις εκμεταλλευτούν για να προκαλέσουν αναταραχή και να μεταβιβάσουν το ενδιαφέρον από τους πραγματικούς στόχους των αγροτικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την Guardian, sε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, ακροδεξιές ομάδες κατάφεραν να διεισδύσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αναλάβουν τα ηνία των διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται το περιστατικό που σημειώθηκε σε πορθμείο της Βόρειας Θάλασσας πριν από λίγες ημέρες, όταν αγρότες από το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολσταϊν επιτέθηκαν στο φέρι μποτ, στο οποίο επέβαινε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους αγρότες για «ειρηνικές» διαδηλώσεις και τήρηση των νόμων, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει οι κινητοποιήσεις τους να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για άλλους σκοπούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα