Μπομπ Μενέντεζ: Ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά

Μπομπ Μενέντεζ: Ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά
O Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ @2021 Jim Lo Scalzo/Pool via Associated Press

Υπό τον έλεγχο της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης βρίσκεται ο "φιλέλληνας" γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς εξετάζεται για διαφθορά.

Ο γνωστός “φιλέλληνας” γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μένέντεζ, που έχει υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει πιθανές κατηγορίες σε βάρος του, μετά από πολυετή έρευνα για διαφθορά. Αξιοπίστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς αναμένεται να συναντηθούν με τους δικηγόρους του γερουσιαστή το επόμενο διάστημα, με τους τελευταίους να προσπαθούν να αποτρέψουν πιθανές κατηγορίες.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, ένας Δημοκρατικός που εκτελεί χρέη προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της εισαγγελίας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Η έρευνα των αμερικανικών Αρχών

Όπως αναφέρεται, εξετάζεται κατά πόσον ο ίδιος ή η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν, “έλαβαν δώρα σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες” ενώ οι εισαγγελείς διερευνούν επίσης τις συνθήκες γύρω από ένα επικερδές συμβόλαιο που εξασφάλισε ένας επιχειρηματίας από το Νιου Τζέρσεϊ με Αιγύπτιους αξιωματούχους, για την πιστοποίηση των εξαγωγών κρέατος “χαλάλ”.

Ο επιχειρηματίας, τον οποίο ο Μενέντεζ φιλοξένησε στο γραφείο του μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους το 2018, την επόμενη χρονιά έγινε ο μοναδικός πιστοποιητής των κρεάτων ως “χαλάλ” που εξάγονται από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού οι αιγυπτιακές αρχές απέσυραν τις άδειες από τις υπόλοιπες εταιρείες που ήταν επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον, αφήνοντας την εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ να “έχει το μονοπώλειο”.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις πιθανές ποινικές κατηγορίες δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν γνωστές, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις σε προχωρημένο στάδιο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνήθως πραγματοποιούνται αφού οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι έχουν αναπτύξει τα στοιχεία που χρειάζονται για την απαγγελία κατηγοριών.

Οι συναντήσεις αυτές δίνουν στους δικηγόρους υπεράσπισης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες στον πελάτη τους. “Όπως δηλώθηκε προηγουμένως, ο γερουσιαστής παραμένει βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί με επιτυχία“, δήλωσε εκπρόσωπος του Μενέντεζ ενώ ο ίδιος ο γερουσιαστής είχε δηλώσει νωρίτερα φέρος ότι “η έρευνα δεν θα οδηγήσει κάπου”.

“Αν κάποιος κοιτάξει το ιστορικό μου για την Αίγυπτο, θα καταλάβει ότι, τόσο με την άρνηση της βοήθειας προς τη χώρα, την άρνηση στην πώληση όπλων και την κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν είμαι σε θέση να είμαι χρήσιμος σε κανέναν όσον αφορά την Αίγυπτο”, είχε δηλώσει στο CNN τον Απρίλιο, αναφερόμενος στην έρευνα για την πιστοποίηση “χαλάλ”.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και ο δικηγόρος της κ. Αρσλάνιαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η τρέχουσα έρευνα είναι ξεχωριστή από μια ομοσπονδιακή έρευνα που οδήγησε σε κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ το 2015. Οι εισαγγελείς σε εκείνη την υπόθεση κατηγόρησαν τον Μενέντεζ για ένα πολυετές σχέδιο δωροδοκίας που περιελάμβανε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε προεκλογικές εισφορές και δώρα από έναν οφθαλμίατρο από τη Φλόριντα.

Η δίκη, η οποία έλαβε χώρα το 2017, έληξε με κακοδικία αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία. Ο γερουσιαστής υποστήριξε την αθωότητά του και το υπουργείο αποφάσισε να μην τον ξαναδικάσει, αφού ο δικαστής αθώωσε τον Μενέντεζ για ορισμένες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θα μπορούσε να συνεχίσει να υπηρετεί στη στενά διαιρεμένη Γερουσία, αν του απαγγελθούν κατηγορίες, όπως έκανε και κατά την προηγούμενη υπόθεση. Άλλωστε είναι υποψήφιος για επανεκλογή το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα