Boeing: Νέο κατασκευαστικό λάθος – Εξετάζονται 50 αεροσκάφη 737 MAX

Διαβάζεται σε 3'
Boeing 737
Boeing 737 AP

Νέο πρόβλημα εντοπίστηκε στα αεροσκάφη 737 MAX της Boeing, αφού ο προμηθευτής της διαπίστωσε ότι κάποιες τρύπες δεν είχαν ανοιχτεί με ακρίβεια.

Η Boeing δήλωσε την Κυριακή ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερες εργασίες σε περίπου 50 αεροπλάνα 737 MAX που δεν έχουν παραδοθεί, καθυστερώντας ενδεχομένως κάποιες βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, αφού ο προμηθευτής της Spirit AeroSystems (SPR.N), ανακάλυψε τρύπες που είχαν ανοιχτεί σε λάθος σημεία σε ορισμένες ατράκτους.

Η Boeing επιβεβαίωσε τα ευρήματα απαντώντας σε ερώτημα του Reuters, με πηγές της βιομηχανίας να παραδέχονται τη διάνοιξη τρυπών σε λάθος σημεία σε παράθυρα ορισμένων αεροσκαφών.

Η Boeing, η οποία δέχεται πυρά από τις ρυθμιστικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες μετά την έκρηξη στις 5 Ιανουαρίου όπου πόρτα ενός 737 MAX 9 ξεκόλλησε, δήλωσε ότι η ασφάλεια δεν επηρεάζεται και ότι τα υπάρχοντα 737 μπορούν να συνεχίσουν να πετούν.

“Την περασμένη Πέμπτη, ένας προμηθευτής μας ενημέρωσε για μια μη συμμόρφωση σε ορισμένες ατράκτους 737. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπάλληλο του προμηθευτή που επισήμανε στον προϊστάμενό του ότι δύο τρύπες μπορεί να μην είχαν διανοιχθεί ακριβώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Commercial Airplanes Stan Deal σε επιστολή του προς το προσωπικό αναφερόμενος στην Spirit, η οποία είναι ο μοναδικός προμηθευτής ατράκτων 737.

“Αν και αυτή η πιθανή κατάσταση δεν αποτελεί άμεσο ζήτημα ασφάλειας πτήσεων και όλα τα 737 μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια, προς το παρόν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε περίπου 50 αεροπλάνα που δεν έχουν παραδοθεί”, ανέφερε ο Deal στην επιστολή.

Ο εκπρόσωπος της Spirit, Τζο Μπουτσίνο, δήλωσε στο Reuters ότι στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης ποιότητας 360 μοιρών, ένα μέλος της ομάδας του εντόπισε ένα ζήτημα που δεν ήταν σύμφωνο με τα πρότυπα μηχανικής. “Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με την Boeing για το θέμα αυτό”, είπε.

Ο Deal δήλωσε ότι η Boeing σχεδιάζει να αφιερώσει αρκετές “εργοστασιακές ημέρες” αυτή την εβδομάδα στο εργοστάσιο 737 του Renton, έξω από το Σιάτλ, για να εργαστεί στις λάθος ευθυγραμμισμένες οπές και να ολοκληρώσει άλλες εκκρεμείς εργασίες. Τέτοιες ημέρες επιτρέπουν στις ομάδες να διακόψουν την κανονική εργασία και να ασχοληθούν με συγκεκριμένες εργασίες χωρίς να διακόψουν την παραγωγή. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ανακατασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η Boeing ζήτησε από έναν σημαντικό προμηθευτή, τον οποίο δεν κατονόμασε, να σταματήσει τις αποστολές μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές, δήλωσε ο Deal. “Αν και αυτή η καθυστέρηση στις αποστολές θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής μας, θα βελτιώσει τη συνολική ποιότητα και σταθερότητα”.

Η Boeing δήλωσε ότι τα εξαρτήματα που είναι ήδη σύμφωνα με τις σωστές προδιαγραφές μπορούν να συνεχίσουν να αποστέλλονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα