Boηθά το νερό στην απώλεια βάρους;

Boηθά το νερό στην απώλεια βάρους;
Φωτογραφία αρχείου iStock

Δεν είναι ένας ο λόγος που το νερό μπορεί να γίνει σύμμαχος μας, στην όποια προσπάθεια κάνουμε να μειώσουμε το βάρος μας. Ένας (λόγος) αφορά σύγχυση σε νευρωνικά κυκλώματα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: όπως λένε οι ειδικοί, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, πόσες θερμίδες καταναλώνουμε vs πόσες θερμίδες ξοδεύουμε. Αυτές που προσλαμβάνουμε αφορούν το φαγητό και το ποτό. Αυτές που ‘εκτονώνουμε’ έχουν να κάνουν με τον μεταβολικό ρυθμό, την άσκηση ή άλλες δραστηριότητες.

Στα καλά νέα, το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο”, γράφει το Live Science που προφανώς και επικαλείται επιστημονικές αποδείξεις.

α) Το νερό δεν έχει θερμίδες, εν αντιθέσει με τα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων και τα ζεστά ροφήματα.

β) η κατανάλωση ή η κατανάλωση τροφών που αυξάνουν τον κορεσμό (δηλαδή μας κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι), μειώνει την ποσότητα φαγητού που τρώμε -και άρα την πρόσληψη θερμίδων.

γ) το πόσιμο νερό γεμίζει το στομάχι και μειώνει τα αισθήματα πείνας, την στιγμή που η δίψα και η πείνα μοιράζονται ορισμένα νευρωνικά κυκλώματα -και προκαλείται μια κάποια σύγχυση σε εκείνα ορισμένων ατόμων.

δ) ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης των θερμίδων είναι η άσκηση. Είναι και η μεγαλύτερη ‘έξοδος’ θερμίδων. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα έχουν συσχετιστεί στενά με τη μείωση του βάρους, τη διατήρηση της απώλειας βάρους και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου θνησιμότητας. Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της γης είναι αφυδατωμένοι, καθώς το σώμα χάνει με κάθε ώρα άσκησης (μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής) 1.9 λίτρα υγρών νερού. Η κόπωση που προκαλείται -από την αφυδάτωση-, κάνει τα άτομα να σταματούν την άσκηση και έτσι δεν επωφελούνται πλήρως από αυτήν”.

Ανάλυση 12μηνης μελέτης που έγινε σε δείγμα 173 γυναικών οδήγησε σε μοναδικά συμπεράσματα. Οι μετέχουσες ήταν υπέρβαρες και έπιναν λιγότερο από 4 ποτήρια νερό, την ημέρα. Στους 2, τους 6 και τους 12 μήνες αξιολογήθηκαν τα θέματα διαστροφής, φυσικής δραστηριότητας, σωματικού βάρους, ποσοστού σωματικού λίπους και περιφέρειας μέσης.

Όσoν αφορά τη δίαιτα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη μέση ημερήσια πρόσληψη νερού, άλλων υγρών χωρίς ζάχαρη, αλλά και ποτών με ζάχαρη και θερμίδες -έλαβαν υπ’ όψιν και τις θερμίδες από τροφές.

Βρήκαν ότι, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες, οι αυξήσεις στην πρόσληψη νερού ήταν προφητικές για την απώλεια βάρους.

Επιπροσθέτως, μια συστηματική ανασκόπηση από το Hospital Nutrition έφτιαξε έξι Τυχαιοποιημένες Ελεγχόμενες Δοκιμές, σχετικά με τις επιδράσεις του νερού στην απώλεια βάρους. Αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν διάφορες τακτικές κατανάλωσης νερού: αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης, αντικατάσταση των θερμιδικών ποτών με νερό και πόσιμο νερό πριν τα γεύματα.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα έχασαν μεταξύ 0.4 και 8.8 κιλών, με μέση ποσοστιαία απώλεια βάρους 5.15%.

Άρα, το νερό αποδεικνύεται εξαιρετικός σύμμαχος όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να μη ξεχνάμε την άσκηση και να προσέχουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι (ιδιαίτερα αν πίνουμε νερό, πριν τα γεύματα), να διατηρούμε την απόδοση της άσκησης ενώ πολλά στοιχεία δείχνουν πως βοηθά στη βελτίωση της απώλειας βάρους και τη διατήρηση“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα