Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 47 νεκροί σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 47 νεκροί σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών
Νίγηρας Σφαγή αμάχων από τζιχαντιστές glomex

Η επίθεση είχε στόχο "μεικτή αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από πολίτες, στοιχεία των δυνάμεων αμύνης και ασφαλείας και εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας", ανακοίνωσε το υπουργείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σαράντα επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τριάντα αμάχων, δεκατεσσάρων μελών των ένοπλων δυνάμεων και τριών βοηθητικών του στρατού, σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικής οχηματοπομπής που συνόδευε πολίτες στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η επίθεση είχε στόχο «μεικτή αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από πολίτες, στοιχεία των δυνάμεων αμύνης και ασφαλείας (σ.σ. Forces de défense et de sécurité, FDS, οι ένοπλες δυνάμεις) και εθελοντών για την άμυνα της πατρίδας (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, VDP, παραστρατιωτικοί)», διαπράχθηκε «25 χιλιόμετρα από την Γκοργκατζί» και είχε αποτέλεσμα «να σκοτωθούν 30 πολίτες, 14 στρατιώτες και 3 μέλη των VDP», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο δήμος Γκοργκατζί βρίσκεται στην επαρχία Σενό, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» με τον Νίγηρα και το Μαλί.

Στην περιοχή αυτή τα τελευταία χρόνια οι αιματηρές επιθέσεις είναι συχνές. Οι νεκροί, πολίτες και στρατιωτικοί, είναι χιλιάδες.

Η επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν ακόμη 19 άνθρωποι, διαπράχθηκε καθώς στρατιώτες και βοηθητικοί συνόδευαν αμάχους που «είχαν αναχωρήσει για την Αρμπιντά», διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι στρατιώτες και οι παραστρατιωτικοί «σκότωσαν 58 τρομοκράτες», ενώ «πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και τράπηκαν σε φυγή», προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου της κυβέρνησης. Στην περιοχή «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας».

Η επίθεση ήταν η τρίτη κατά σειρά η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από δέκα ανθρώπους μέσα σε δύο εβδομάδες εναντίον στρατιωτών που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις στο βόρειο και στο βορειοδυτικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

Την 4η Αυγούστου τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκαπέντε στρατιωτικοί, τέσσερις βοηθητικοί του στρατού και ένδεκα άμαχοι, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις φερόμενων ως τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Την 9η Αυγούστου, 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

Επίσης χθες Τετάρτη, πέντε παραστρατιωτικοί, βοηθητικοί των ένοπλων δυνάμεων, σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είτε στην Αλ Κάιντα, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, όπως και τα γειτονικά της κράτη, το Μαλί και ο Νίγηρας.

Οι επιθέσεις, σε συνδυασμό με τα ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει 1,3 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα