Brexit: Η Μέι πήρε συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης

Brexit: Η Μέι πήρε συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης
H βρετανίδα πρωθυπουργός βγαίνοντας από το 10 της Downing Street AP

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της Μέι. 200 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρωθυπουργού, 117 ενάντιά της. Χρειαζόταν τουλάχιστον 159 ψήφους από τους Συντηρητικούς βουλευτές - το μισό κοινοβουλευτικό κόμμα συν έναν - για να παραμείνει στην ηγεσία.

Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο στη σκιά των εξελίξεων για το Brexit.

Συγκεκριμένα, 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 ενάντια. Η Μέι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στην ηγεσία της χώρας μέχρι τις εκλογές, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν θα είναι εκείνη που θα τεθεί ως υποψήφια του κόμματός της για την πρωθυπουργία στην επόμενη εκλογική διαδικασία του 2022.

“Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit”

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι αύριο θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό “μηχανισμό ασφαλείας” (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, κάλεσε τη Μέι να επαναφέρει την επόμενη εβδομάδα στη βουλή τη συμφωνία για το Brexi. Σημειώνεται εδώ πως προχθές η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέβαλε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, βυθίζοντας στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού παραδέχθηκε πως υπέστη μεγάλη ήττα.

Η απόφαση της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει την ψηφοφορία ελήφθη ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη. Η χρονική στιγμή της έκδοσης της απόφασης αυτής δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού το δικαστήριο διευκρίνισε ότι απεφάνθη επειγόντως για διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί βουλευτές κατανοούν τις επιλογές τους.

Δείτε πώς κάλυψε το News 24/7 λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία

Ο Iρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένουν άλλωστε ότι η συμφωνία για το Brexit “δεν μπορεί να τεθεί πάλι υπό διαπραγμάτευση ή να αντικρουσθεί”.

Όπως αναφέρει το Press Association, μίλησαν τηλεφωνικά απόψε και ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι “οι δύο συμφώνησαν ότι η συμφωνία για το Brexit είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός και το καλύτερο διαθέσιμο αποτέλεσμα”.

Γιατί δεν κατέθεσε πρόταση μομφής η αντιπολίτευση

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα, θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όταν θα φαίνεται πιθανό η πρότασή του να έχει επιτυχία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Συντηρητικούς βουλευτές της ίδιας της Μέι.

Οι Εργατικοί δείχνουν έτσι να αναγνωρίζουν ότι η πρωθυπουργός θα επιβιώσει της αποψινής διαδικασίας.Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως είναι ξεκάθαρο ότι η Μέι δεν θα μπορέσει να επιτύχει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη συμφωνία για το διαζύγιο, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα