Brexit: Μπορεί η βουλή να ανατρέψει την απόφαση του δημοψηφίσματος;

Brexit: Μπορεί η βουλή να ανατρέψει την απόφαση του δημοψηφίσματος;

Η πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θα υπάρξει ούτε καθυστέρηση, αλλά ούτε και αλλαγή στάσης στο θέμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. "Όσοι λυπούνται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να αποδεχτούν ότι ο λαός αποφάσισε"

Το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να αποδεχθεί ότι η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για αποχώρηση από την ΕΕ ήταν νόμιμη και πρέπει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, τόνισε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν διεμήνυσε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου την Πέμπτη να δώσει στο κοινοβούλιο δικαίωμα ψήφου επί της διαδικασίας του Brexit αποτέλεσε πλήγμα στην βρετανίδα πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση ανακοινώσει ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης, αλλά αν αυτή επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα και ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα χρειαστεί να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς αρκετοί από τους βουλευτές του εμφανίζονται να έχουν ανησυχίες σχετικά με τους όρους του Brexit.

ADVERTISING

Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα

Η Μέι δηλώνει βέβαιη για την ανατροπή της απόφασης του Ανώτερου Δικαστηρίου και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών της συνομιλιών το Σάββατο με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε ότι το χρονοδιάγραμμα για την επίκληση του Αρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι το τέλος Μαρτίου παραμένει «αμετάβλητο».

Ενώ άλλοι επιδιώκουν να δέσουν τα διαπραγματευτικά μας χέρια, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού

Η κυβέρνηση που έχει προβεί σε λίγες αποκαλύψεις σχετικά με τα σχέδια της για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ενωση, υποστηρίζει ότι μια λεπτομερής παρουσίαση της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης στο κοινοβουλίο θα την φέρει σε μειονεκτική θέση στις συζητήσεις με την ΕΕ. «Ενώ άλλοι επιδιώκουν να δέσουν τα διαπραγματευτικά μας χέρια, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού», τόνισε η Μέι με ανακοίνωση της πριν την αναχώρηση της για την Ινδία.

Οι βουλευτές και όσοι λυπούνται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να αποδεχτούν ότι ο λαός αποφάσισε

«Ήταν τα μέλη του κοινοβουλίου που αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να θέσουν την απόφαση στον βρετανικό λαό. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Ήταν νόμιμο. Οι βουλευτές και όσοι λυπούνται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να αποδεχτούν ότι ο λαός αποφάσισε».

«Χρειάζεται να στρέψουμε τις σκέψεις μας στο πως θα επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την χώρα μας», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της διαπραγματευτικής μας στρατηγικής και να μην ανοίξουμε όλα μας τα χαρτιά. Αυτό δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και δεν θα μας βοηθήσει να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία για την Βρετανία», υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός .

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Sunday Mirror ότι «το ελάχιστο όριο για το Brexit» είναι η παροχή εγγυήσεων για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ για τους εξαγωγείς, η διαρκής προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές και για το περιβάλλον και οι δεσμεύσεις ότι η Βρετανία θα αναπληρώσει την οποιαδήποτε απώλεια από τα επενδυτικά κεφάλαια της ΕΕ.

Δεν αμφισβητούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν ζητάμε την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος

«Δεν αμφισβητούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δεν ζητάμε την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Κόρμπιν στην κυριακάτικη έκδοση της Mirror. «Ζητάμε πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης για την βρετανική βιομηχανία», επισήμανε.

Παράλληλα δήλωσε έτοιμος απέναντι στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν τις προγραμματισμένες για το 2020 βουλευτικές εκλογές. «Εάν η κυβέρνηση ζητήσει εκλογές, είμαστε έτοιμοι για αυτές», τόνισε. «Έχουμε τα μέλη, την οργάνωση και τον ενθουσιασμό. Η πρόκληση είναι ευπρόσδεκτη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: H απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τη συζήτηση πρόωρων εκλογών

Το 'God Save the Queen' έπαιξε στο δελτίο του BBC!

Brexit: Ποντάρουν τα πάντα στην έφεση οι συντηρητικοί

24Media Network