Brexit: Κοντά σε συμφωνία μετά τις υποχωρήσεις Τζόνσον για τα σύνορα

Brexit: Κοντά σε συμφωνία μετά τις υποχωρήσεις Τζόνσον για τα σύνορα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έξω από την πρωθυπουργική οικία στο Λονδίνο AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να ικανοποίησε τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα. Την Τετάρτη ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα προσχέδιο της συμφωνίας.

Στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για το Brexit εκτιμάται ότι βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς έκανε υποχωρήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ και της Βρετανίας, ένα προσχέδιο της συμφωνίας ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη αν η Downing Street δώσει το “πράσινο φως”. Εκτιμάται ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες συμφώνησαν σε πρώτη φάση στην ύπαρξη τελωνειακών συνόρων στην Ιρλανδική θάλασσα. Να σημειωθεί ότι παρόμοια ρύθμιση είχε απορριφθεί από την Τερέζα Μέι ως συμφωνία που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από κανένα Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον πάντως θα πρέπει να βγει νικητής στο κοινοβούλιο, παίρνοντας το “ναι” του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit του Συντηρητικού κόμματος, με βάση, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να είναι νόμιμα εντός του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι εκ του νόμου στο τελωνειακό έδαφος του ΗΒ αλλά εκ των πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα