“Χάος” στο Χονγκ Κονγκ: Δίκες διαδηλωτών που φορούν μάσκες, κλειστά μετρό και αιματηρές συγκρούσεις

“Χάος” στο Χονγκ Κονγκ: Δίκες διαδηλωτών που φορούν μάσκες, κλειστά μετρό και αιματηρές συγκρούσεις
Διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ AP

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται τις τρεις τελευταίες ημέρες από κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της Κάρι Λαμ να επικαλεστεί νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή αψήφησαν την απαγόρευση να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις φορώντας μάσκα, παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο με την αστυνομία, και τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν παράλυση στο δίκτυο του μετρό.

Η πρώην βρετανική αποικία συγκλονίζεται τις τρεις τελευταίες ημέρες από κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να επικαλεστεί νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το μέτρο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε την Παρασκευή, προκάλεσε έντονη αντίδραση και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την απαγόρευση αυτή και διαδήλωναν φορώντας μάσκες.

Σήμερα το πρωί οι δύο πρώτοι από τους διαδηλωτές που θα δικαστούν για παραβίαση της απαγόρευσης αυτής, ένας φοιτητής και μια 38χρονη, παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη ακτιβιστές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους φορούσαν μάσκα.

Οι δύο οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενοι για παράνομη συγκέντρωση και, αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να τους επιβληθεί ποινή τριετούς φυλάκισης. Για την παραβίαση της απαγόρευσης της χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκεντρώσεις μπορεί να τους επιβληθεί μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Έξω από το δικαστήριο, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “η μάσκα στο πρόσωπο δεν είναι έγκλημα” και “ο νόμος είναι άδικος”.

Πολλοί από αυτούς που αντιτίθενται στην απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου στη διάρκεια των διαδηλώσεων εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή θα αποτελέσει το προοίμιο στην υιοθέτηση νέων μέτρων έκτακτης ανάγκης από τις αρχές.

“Αποτελεί δικαιολογία για να εισαχθούν κι άλλοι απολυταρχικοί νόμοι, με τον επόμενο να είναι ο στρατιωτικός νόμος”, δήλωσε στο AFP ένας διαδηλωτής, ο Λο, ο οποίος βρισκόταν έξω από το δικαστήριο.

Όλο το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ μετείχαν σε συγκεντρώσεις ή σε ειρηνικές πορείες σε όλη την περιοχή.

Κάποιες ωστόσο ριζοσπαστικές ομάδες προέβησαν σε βανδαλισμούς την Παρασκευή το βράδυ σε πολλούς σταθμούς του μετρό, λεηλάτησαν κυβερνητικά γραφεία και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την Κίνα, κυρίως κινεζικές τράπεζες.

Σήμερα, που είναι αργία στο Χονγκ Κονγκ, πολλοί σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε μεγάλο μέρος του δικτύου, υποχρεώνοντας τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για τις μετακινήσεις τους από το μέσο αυτό, να οπλιστούν με υπομονή για να μπορέσουν να πάρουν το λεωφορείο ή ταξί.

Την ίδια ώρα το Reuters μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που εργάζεται στο δημόσιο δίκτυο ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ αναρρώνει σήμερα στο νοσοκομείο που εισήχθη μετά τον τραυματισμό του από βόμβα μολότοφ στις διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Το κράνος και το πλαστικό αδιάβροχο που φορούσε ο δημοσιογράφος άρπαξαν για λίγο φωτιά την Κυριακή, δείχνουν εικόνες που μετέδωσε το Reuters.

Ο δημοσιογράφος υπέστη έγκαυμα σε “ένα μικρό μέρος του προσώπου του” και βρίσκεται στο νοσοκομείο, δήλωσε εκπρόσωπος του Radio Television Hong Kong (RTHK).

“Τώρα είναι καλά”, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, η οποία αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα του δημοσιογράφου και περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι αυτός είναι από το Χονγκ Κονγκ.

Οι άνθρωποι που βρισκόντουσαν εκεί κοντά έτρεξαν να βοηθήσουν τον άνδρα, ο οποίος επλήγη από τη βόμβα μολότοφ καθώς έτρεχε σε δρόμο στον οποίο γίνονταν διαδηλώσεις, όπως φαίνεται στις εικόνες που εξασφάλισε το Reuters. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η βόμβα μολότοφ ερίφθη από διαδηλωτές.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος φορούσε κράνος στο οποίο αναγραφόταν Press, και ένα πολύ ευδιάκριτο κίτρινο γιλέκο, κάλυπτε απευθείας τα γεγονότα σε εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δημόσιου δικτύου του Χονγκ Κονγκ.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τις ταραχές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και να χρησιμοποιεί τα γκλομπ κατά του πλήθους, την ώρα που κάποιοι διαδηλωτές πετούσαν τούβλα και βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, καταλήγει το Reuters.

Την ίδια ώρα στο Πεκίνο, αγανάκτηση επικρατούσε έπειτα από μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής ομάδας μπάσκετ Χιούστον Ρόκετς, με το οποίο υποστήριζε τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Έκτοτε το μήνυμα αυτό αποσύρθηκε και σήμερα ο σταρ της ομάδας, ο Τζέιμς Χάρντεν, ζήτησε συγγνώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα