Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεσότα ενεργοποιεί την Εθνική Φρουρά – Αστυνομικό τμήμα στις φλόγες

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεσότα ενεργοποιεί την Εθνική Φρουρά – Αστυνομικό τμήμα στις φλόγες
Τζορτζ Φλόιντ: Φλέγεται η Μινεάπολη AP

Οι νύχτες επεισοδίων στις ΗΠΑ συνεχίζονται. Το ποτήρι ξεχείλισε έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και οι διαδηλωτές ζητούν να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Η Εθνική Φρουρά της Μινεσότα, την Πολιτεία όπου τη Δευτέρα σημειώθηκε η αναίτια δολοφονία του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ανακοίνωσε στο Twitter ότι τα στρατεύματα έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με επίκεντρο τον Άγιο Παύλο και τη Μινεάπολη.

“Έχουμε ενεργοποιήσει περισσότερους από 500 στρατιώτες στον Άγιο Παύλο, στη Μινεάπολη και στις γύρω κοινότητες. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή, να διατηρήσουμε την ιδιοκτησία και το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Ένας βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε κλήσεις”, έγραψε στο Twitter.

Τζορτζ Φλόιντ: Φλέγεται η Μινεάπολη AP
Τζορτζ Φλόιντ: Φλέγεται η Μινεάπολη AP

Ένα αστυνομικό τμήμα στις φλόγες

Μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης στη Μινεσότα κανένα σημάδι δεν έδειχνε ότι οι διαδηλώσεις θα κόπαζαν σύντομα. Αντιθέτως υπήρχε μεγάλη ένταση, η οποία κορυφώθηκε με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN.

“Το αστυνομικό τμήμα φλέγεται. Δεν ξέρουμε πού είναι η αστυνομία”, δήλωσε η Εθνική Ανταποκρίτρια του CNN, Σάρα Σίντνερ. “Ο συναγερμός φωτιάς συνεχίζεται… Οι άνθρωποι πανηγυρίζουν και περισσότερα πυροτεχνήματα σβήνουν καθώς καίγεται το αστυνομικό τμήμα”

“Δεν ακούμε καμία σειρήνα από Πυροσβεστικό όχημα, ενώ δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα καταφθάσουν Πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά, εν αντιθέσει με την Τετάρτη που η παρουσία της Πυροσβεστικής ήταν έντονη”, προσέθεσε η δημοσιογράφος.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στη Μινεάπολη παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να προσεγγίσει το σημείο. Ο ίδιος δήλωσε “σοκαρισμένος κα απογοητευμένος” με το θέαμα του Α.Τ. στις φλόγες.

Ένα αυτοκίνητο και άλλα δύο κτίρια επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ άγνωστοι λεηλάτησαν ξανά, για δεύτερη νύχτα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Target. Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη νύχτα επεισοδίων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του άοπλου Τζόρτζη Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Το βράδυ της Τετάρτης και κατά τα διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ένας ακόμα άντρας βρέθηκε νεκρός στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με το CBS Minessota, ο άντρας εντοπίστηκε κοντά σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Ο John Elder, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, ερωτηθείς για τον υπεύθυνο της δολοφονίας ανέφερε πως “Μάλλον πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος”.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Φλόιντ στο έδαφος.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, είχε προχωρήσει σε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target. Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν “θα πρέπει να επισπευστεί”, προσθέτοντας ότι εκτιμά “το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών”. “Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!”.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα. Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε την Τετάρτη να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.

“Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου”, δήλωσε η αδελφή του Μπρίτζετ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC. “Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών “δεν αρκεί”.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε την Τετάρτη “για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή”. “Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version