Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

Εντείνονται οι πιέσεις των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών με βομβαρδισμούς από ξηράς και αέρος σε πόλεις που ελέγχονται από τους εξεγερμένους. Τανκς εισβάλλουν στην Ζαουίγια. Το ΝΑΤΟ εξετάζει επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού (Pics+Vids)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με την εντολή του ΟΗΕ να είναι αβέβαιη, οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης-ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία-μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, τόνισαν οι ίδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ και υπενθυμίζουν πως οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει η εφημερίδα.

Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

Εκτός από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Χθες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ άρχισαν να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις για τις προτεινόμενες λύσεις που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Άμυνας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε χθες Τρίτη ότι η απόφαση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πρωτοβουλία μόνο των ΗΠΑ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα πως η Ιταλία προτίθεται να διαθέσει τις αεροπορικές βάσεις της για τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης αν η επιβολή του υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

"Χρειαζόμαστε κάποιο σημάδι από την περιοχή ότι η ενέργεια αυτή είναι ευπρόσδεκτη", επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Καντάφι: Το χάος θα επικρατήσει μέχρι το Ισραήλ αν η Αλ-Κάιντα καταλάβει τη Λιβύη.

Ο  Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σε συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, πως αν το εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ-Κάιντα καταλάβει τη χώρα του, ολόκληρη η περιοχή ως το Ισραήλ θα παραδοθεί στο χάος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε αργά χθες το βράδυ στην Τρίπολη και μεταδόθηκε με τουρκικούς υπότιτλους, ο συνταγματάρχης Καντάφι απέδωσε και πάλι στην Αλ-Κάιντα την ευθύνη για την εξέγερση στη χώρα του.

Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

"Αν η Αλ-Κάιντα καταφέρει να καταλάβει τη Λιβύη, τότε ολόκληρη η περιοχή, μέχρι το Ισραήλ, θα παραδοθεί στο χάος", δήλωσε.

"Η διεθνής κοινότητα άρχισε τώρα να καταλαβαίνει ότι εμποδίζουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να πάρει το έλεγχο της Λιβύης και της Αφρικής", υποστήριξε ο συνταγματάρχης Καντάφι.

Τανκς των δυνάμεων του Καντάφι πλησιάζουν στην κεντρική πλατεία της Ζαουίγια.

Τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.

"Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.

Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.

Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

"Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό", είπε.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, γι΄αυτό βομβαρδίσθηκε. Ηθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν", είπε ο μαχητής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε. "Κανείς δεν επέστρεψε και δεν ξέρουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν έχουμε νέα τους", είπε.

SHARE:

24Media Network