Χαβάη: Η λάβα διώχνει τους κατοίκους από τα σπίτια τους

Tο ηφαίστειο Κιλαουέα στην Χαβάη
Tο ηφαίστειο Κιλαουέα στην Χαβάη

Σε περιοχή του νησιού διατάχτηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων από τις εστίες τους, εξαιτίας της λάβας και των ατμών που εκλύονται

Λάβα και ατμοί εκλύονται από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη και η πολιτική προστασία έδωσε εντολή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους.

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για έκλυση λάβας και αερίων από ένα ρήγμα σε δρόμο της οδού Μοχάλα, στην περιοχή αυτή.

Πριν αρχίσει να ρέει η λάβα, σημειώνονταν επί ημέρες σεισμικές δονήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις στο ιδιαίτερα επικίνδυνο ηφαίστειο Κιλαουέα. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 5 βαθμών την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος της Χαβάης Χάρι Κιμ δήλωσε ότι η πολιτική προστασία παρακολουθεί ασταμάτητα τον κώνο για ενδείξεις πιθανής ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης. Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ

ADVERTISING

SHARE: