Χερσώνα: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες – “Πυρά” Ζελένσκι κατά διεθνών οργανισμών

Χερσώνα: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες – “Πυρά” Ζελένσκι κατά διεθνών οργανισμών
Γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της στην Χερσώνα AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Χερσώνα, μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων ενώ πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Τι καταγγέλλει ο Ζελένσκι.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έπληξαν την Χερσώνα, μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι κάτοικοι των κατεχόμενων, από τη Ρωσία, περιοχών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες παραπονέθηκαν ότι η βοήθεια άργησε να φτάσει, με ορισμένους να έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες και δρόμους, οι οποίοι είναι βατοί μόνο με βάρκα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζωή των Ουκρανών στην περιοχή. “Είναι απαραίτητο οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, να εμπλακούν αμέσως στην επιχείρηση διάσωσης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην κατεχόμενη πλευρά της επαρχίας της Χερσώνας”, ανέφερε στο καθημερινό νυχτερινό του βίντεο.

“Αν ένας οργανισμός δεν είναι παρών στην περιοχή της καταστροφής, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ή ότι είναι ανίκανός”, τόνισε ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι κάτοικοι περιοχών της νότιας Ουκρανίας, που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, έχουν μείνει χωρίς νερό, τρόφιμα ή ιατρική βοήθεια και δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί πόσοι μπορεί να πεθάνουν.

Η κεντρική πλατεία της Νόβα-Καχόβκα, μετά τις πλημμύρες Russian-controlled administration of Kherson Region via AP

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επικρίνει από χθες, Τετάρτη (7/6), την απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα. “Ο ΟΗΕ και οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού δεν είναι εκεί. Τόσες ώρες και ακόμη δεν είναι εκεί”, κατήγγειλε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τα γερμανικά μέσα Welt TV και Bild, δηλώνοντας “σοκαρισμένος”.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του χθες, Τετάρτη (7/6), το βράδυ ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας “τις επόμενες ώρες” ώστε να αντιμετωπιστούν “οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας”.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύσκεψης συντονισμού των υπηρεσιών διάσωσης σήμερα το πρωί στην οποία θα συμμετάσχει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύθηκε “να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια”.

Η περιοχή Καχόβκα πριν (πάνω) και μετά (κάτω) από την καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο Planet Labs PBC via AP

Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική ελεγχόμενη πλευρά του ποταμού, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ η πραγματική κλίμακα της καταστροφής δεν έχει ακόμη διαφανεί σε μια πληγείσα περιοχή που φιλοξενούσε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους. Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στα κατεχόμενα τμήματα της περιοχής της Χερσώνας ανέφεραν 15.000 πλημμυρισμένα σπίτια.

Το φράγμα και ο ταμιευτήρας, απαραίτητα για την παροχή γλυκού νερού και την άρδευση της νότιας Ουκρανίας, βρίσκονται στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο και κατέχει εδώ και ένα χρόνο.

Ο ταμιευτήρας είναι επίσης κρίσιμος για την παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Η Ουκρανία κατέχει τη δυτική όχθη του Δνείπερου, ενώ η Ρωσία ελέγχει την ανατολική πλευρά με το χαμηλό υψόμετρο, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις πλημμύρες.

Τα νερά πιθανότατα να παρασύρουν τις καλλιέργειες της φετινής σεζόν, ενώ ο εξαντλημένος ταμιευτήρας Καχόβκα θα στερούσε την επαρκή άρδευση για χρόνια. Η απώλεια του ταμιευτήρα περιπλέκει επίσης κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης του κατεστραμμένου υδροηλεκτρικού σταθμού και εξασφαλίζει νερό ψύξης για κάθε μελλοντική προσπάθεια επανεκκίνησης του κλειστού πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version