Χιλή: Εθνικοποιείται η βιομηχανία λιθίου

Χιλή: Εθνικοποιείται η βιομηχανία λιθίου
Εξόρυξη λιθίου στην Ατακάμα AP Photo/Rodrigo Abd

Στην ανακοίνωση της εθνικής πολιτικής για το λίθιο προχώρησε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Ιδρύει κρατική επιχείρηση η οποία θα παράγει το μέταλλο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς δήλωσε χθες Πέμπτη ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της βιομηχανίας λιθίου της χώρας και να ιδρύσει κρατική επιχείρηση η οποία θα παράγει το μέταλλο, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων ηλεκτρονικών.

Ανακοινώνοντας το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για το ζήτημα, την εθνική πολιτική για το λίθιο, ο κ. Μπόρις εξήγησε πως οι μελλοντικές συμβάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων θα ανατίθενται σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με κρατικό έλεγχο.

Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα τερματίσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί με τις εταιρείες SQM και Albemarle, όμως θα διαπραγματευτεί κρατική συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού εκπνεύσει η ισχύς τους.

Στο μεταξύ πέρυσι το λίθιο κατέγραψε μια φρενήρη πορεία τιμών έως και σχεδόν + 194% καθώς αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών τόσο για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων όσο και για άλλες χρήσεις.

Στις αρχές του του 2022, μάλιστα, σε σχέση με την ανάλογη περίοδο του 2021 η αύξηση ήταν σε ποσοστά πλέον του 400%.

Τελευταία καταγράφει μια αποκλιμάκωση. Με βάση τον ιστότοπο καταγραφής τιμών tradingeconomics.com σε σχέση με ένα χρόνο πίσω καταγράφει μείωση της τάξης του 63% περίπου.

Να σημειωθεί ότι το λίθιο είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένο κι από το φυσικό αέριο σε χέρια λίγων και ήδη έχει καταγραφεί μεγάλος ανταγωνισμός για τη διασφάλιση ορυχείων.

Συγκεκριμένα, η Αυστραλία, η Κίνα και η Χιλή είναι οι χώρες που κατατάσσονται πρώτες στην παγκόσμια παραγωγή λιθίου. Το Μεξικό ωστόσο πιστεύεται πως διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου παγκοσμίως, στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), ανέφερε το 2019 ο εξειδικευμένος ιστότοπος Mining Technology. Επίσης η Κίνα είναι εκείνη που αναζητά εναγωνίως πεδία σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Αφρική, και βέβαια για το σύνολο της γκάμας των λεγόμενων “σπάνιων γαιών”.

Με δεδομένη την αξία του στο φόντο μιας νέας εποχής, όπου η αποθήκευση είναι το “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας η κατοχή του διασφαλίζει υπεροχή. Γιαυτό και πολλοί αναλυτές “βλέπουν” και μεγάλους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με αιχμή το πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα