Χιλή: Η κίνηση – ματ που οδήγησε στον θρίαμβο του Μπόριτς

Χιλή: Η κίνηση – ματ που οδήγησε στον θρίαμβο του Μπόριτς
Ο Γκάμπριελ Μπόριτς AP

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο Μαρία Φράγκου αποκαλύπτει το κλειδί της πολύ μεγάλης νίκης του Γκάμπριελ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές της Χιλής.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο αντιδραστικός, ακροδεξιός υποψήφιος (ένα κράμα Τραμπ και Μπολσονάρο) απέκτησε προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς (ή Μπόρικ για τους ντόπιους).

Η διαφορά όμως, όχι μεγαλύτερη από 3%, επέτρεπε τα όνειρα για την ανατροπή. Οπερ και εγένετο! Ο Κροάτης στην καταγωγή υποψήφιος επικράτησε και έγινε ο πρώτος Αριστερός πρόεδρος στη Χιλή μετά το θρυλικό Σαλβαδόρ Αγιέντε τον οποίο ανέτρεψε, δολοφονώντας τον, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1973.

Ποιο ήταν όμως το κλειδί της επικράτησης του Μπόριτς; Για τη Μαρία Φράγκου, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, ήταν η κινητοποίηση της βάσης στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου. “Ηταν κάτι πρωτοφανές αυτό που έγινε. Κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος. Ακόμα και Ακαδημαϊκοί επιχειρούσαν πόρτα πόρτα να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει, ότι έχει αξία η ψήφος τους. Και έτσι προέκυψε το αποτέλεσμα. Νίκη του Μπόριτς με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει καταγραφεί ποτέ ιστορικά στη Χιλή. Μία νίκη ιστορική που χάρισε ανακούφιση στους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας” τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου Προέδρου

Για τον Γκάμπριελ Μπόριτς τα δύσκολα βέβαια μόλις αρχίζουν. Ο νέος κάτοικος της Λα Μονέδα, της προεδρικής κατοικίας στο Σαντιάγο, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις με πρώτη τη χρόνια διαμάχη του κεντρικού κράτους με τη φυλή του Μαπούτσε.

“Είναι κρίσιμο το ζήτημα γιατί η ένταση είναι μεγάλη. Ο Μπόριτς πριν από τις εκλογές αναγνώρισε ότι η Χιλή είναι ένα πολυφυλετικό κράτος που πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πάντων. Η άσκηση των ισορροπιών βέβαια θα είναι δύσκολη. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα πιστεύουν ότι ο Μπόριτς είναι διαλλακτικός, ρεφορμιστής που είναι έτοιμος να “πουλήσει” τους Μαπούτσε, θα υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος είναι σκληρός κομμουνιστής” υπογραμμίζει η κα Φράγκου.

“Επίσης” συνεχίζει, “θα κληθεί να αντιμετωπίζει την υπόθεση των πολλών πολιτών που παραμένουν προφυλακισμένοι εδώ και δύο χρόνια, από την εξέγερση του Οκτωβρίου του 2019 για αστεία αδικήματα (σπάσιμο τζαμιών κτλ). Ο Μπόριτς μίλησε γι’ αυτό στο επινίκειο λόγο του, θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Ως προς το οικονομικό, ο νέος πρόεδρος καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της εξωστρέφειας της χιλιανής οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ο μεγαλύτερος εμπορικός ετέρος της Χιλής είναι η Κίνα, η οποία προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες χαλκού από τη Χιλή. Επίσης η χώρα εξάγει μεγάλες ποσότητες λιθίου, φρούτων, κρασιού και άλλων ειδών.

“Είναι πάρα πολύς ο κόσμος της Χιλής ο οποίος υποφέρει στην καθημερινότητά του από την κλιματική αλλαγή, από τη λειψυδρία συγκεκριμένα. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει τις λύσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το νερό και τη διαχείρισή του” είναι το σχόλιο της συνομιλίτριά μας.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο Μπόριτς έχει πάντως μία καλή βάση: “Αν κάτι έκανε σωστά η κυβέρνηση Πινιέρα, αυτό ήταν η οργάνωση του εμβολιασμού. Εγινε πολύ γρήγορα. Εχω ήδη εμβολιαστεί με την τρίτη δόση εδώ και ένα μήνα, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ θετικά τον εμβολιασμό. Η Χιλή είναι μία χώρα 18 εκατομμυρίων κατοίκων και τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού είναι πλέον λίγο πάνω από 1000. Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τη μετάλλαξη Ομικρον”.

Υπάρχουν, τέλος, και τα θέματα των συμβολισμών. Ο Μπόριτς είναι αντικομφορμιστής. Δεν έχει παντρευτεί την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του, Ιρίνα Καραμάνος, δεν έχει (ακόμη) παιδιά, δεν φοράει γραβάτα: “Κατά ένα τρόπο οι συντηρητικοί θα είναι ένα πρόβλημα για τον πρόεδρο. Ακόμα και σε θέματα που φαινομενικά δεν έχουν μεγάλη σημασία, όπως η δράση της πρώτης κυρίας, χρειάζεται προσοχή. Ο ίδιος πάντως κατάγεται από την Πούντα Αρένας, την πιο νότια πόλη της χώρας στην οποία παραδοσιακά διαμένουν πολλοί Κροάτες μετανάστες. Ξέρει από που προέρχεται και τι πρεσβεύει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα