Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις κατά της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις κατά της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν  στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Πορτογαλίας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Φτάνει", "Έξω η Τρόικα" και "Να παραιτηθεί η κυβέρνηση" οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.

"Έξω η τρόικα και η κυβέρνηση" και "σταματήστε αυτήν την πολιτική" φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι αναφερόμενοι στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορήγησαν.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του απολιτικού κινήματος "Que se lixe a troika" και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974.

"Δεν ευθύνομαι εγώ για τα λάθη τους. Είναι άδικο να μαθαίνουμε ότι ορισμένοι διατηρούν τα προνόμιά τους ενώ ο λαός πρέπει να σφίγγει το ζωνάρι", διαμαρτυρήθηκε ένας φρουρός ασφαλείας ενώ μια συνταξιούχος εμφανίστηκε πιο δυναμική: "Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δυστυχώς, νομίζω ότι δεν μας απομένει παρά να επαναστατήσουμε γιατί αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα", είπε χαρακτηριστικά.

Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι των κυριότερων κομμάτων της αριστεράς, όπως και ο γενικός γραμματέας του CGTP, του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου.

SHARE:

24Media Network