Χιλιάδες πολίτες στη Σουηδία διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού

Χιλιάδες πολίτες στη Σουηδία διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού

Δυναμικό "όχι" στον ρατσισμό στη Σουηδία. Αφορμή η επίθεση νεοναζί σε αντιρατσιστική πορεία το προηγούμενο ΣΚ

Χιλιάδες Σουηδοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Στοκχόλμης για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο νεοναζί στο πλήθος που μετείχε σε παρόμοια διαδήλωση.

Περίπου 30 νεοναζί επιτέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο πλήθος που μετείχε σε αντιρατσιστική πορεία που είχε γίνει στο ίδιο προάστιο, το Κάρτορπ, της Στοκχόλμης, πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στους διαδηλωτές.

Η Σουηδία, η οποία θεωρείται εδώ και χρόνια ένα οχυρό της ανεκτικότητας, αντιμετωπίζει μια αύξηση της υποστήριξης προς την άκρα δεξιά, μετά την αύξηση των μεταναστών στην χώρα. Το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών, συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 10% στις δημοσκοπήσεις που γίνονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους.

Στη Στοκχόλμη σημειώθηκαν εξάλλου τον Μάιο οι χειρότερες ταραχές στην σουηδική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια, κυρίως σε φτωχά προάστια στα οποία ζουν μετανάστες, με νεαρούς να πετούν πέτρες στην αστυνομία και να πυρπολούν αυτοκίνητα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Η βία αυτή σε μια από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλόνισε τη Σουηδία, η οποία υπερηφανεύεται για την κοινωνική της δικαιοσύνη, και πυροδότησε μια δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την ανεργία μεταξύ των νέων και την εισροή μεταναστών.

Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι μετείχαν σε αυτήν. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως: "Τέλος στον ρατσισμό τώρα" και "Κανένας ρατσιστής στους δρόμους μας", ενώ εξέχοντες Σουηδοί καλλιτέχνες έπαιξαν σε μια σκηνή που είχε στηθεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η πρώτη διαδήλωση στο Κάρτορπ, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό μεταναστών σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Στοκχόλμης, είχε γίνει σε διαμαρτυρία για τα διάφορα γκράφιτι με σβάστικες και ναζιστικά συνθήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη του προαστίου αυτού.

Κι άλλες μικρότερες αντιρατσιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα σε διάφορες άλλες σουηδικές πόλεις σε υποστήριξη της διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού που έγινε στο Κάρτορπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network