Χιλιάδες προσκυνητές στη Βηθλεέμ

Περίπου 100.000 υπολογίζονται οι επισκέπτες στη Βηθλεέμ. Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου. Κλίμα κατάνυξης παντού (Vids)
- 25 Δεκεμβρίου 2011 09:01
Σε κλίμα κατάνυξης προσέρχονται εκατοντάδες προσκυνητές στη Βηθλεέμ, γιορτάζοντας και φέτος τη γέννηση του Θεανθρώπου.
Οι επισκέπτες υπολογίζονται σε 100.000, παρά την αναταραχή στον αραβικό κόσμο αλλά και την οικονομική κρίση στις δυτικές χώρες.
Ο Πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας στους ‘Αγιους Τόπους Φουάντ Τούαλ (γεννημένος στην Ιορδανία), ηγήθηκε χθες της λιτανείας, που ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ και κατέληξε στη Βηθλεέμ, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων.
Λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, οι Ισραηλινοί έχουν κατασκευάσει σιδερένια Πύλη, που άνοιξαν χθες τις απογευματινές ώρες, ώστε να διέλθει η αυτοκινητοπομπή του Πατριάρχη Τούαλ.
Κοντά στη Βηθλεέμ, τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στην περιοχή ανέμεναν συγκεντρωμένοι οι τοπικοί άρχοντες.
Μόνον τα τελευταία λίγες εκατοντάδες μέτρα έως την Βασιλική της Γέννησης, έναν από τους παλαιότερους ναούς στον πλανήτη, ο Πατριάρχης Τούαλ τα έκανε πεζή.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες πιστοί αναμένουν, πλέον, “τη Λειτουργία του Μεσονύκτιου” στο πλαίσιο της μεγίστης εορτής του Χριστιανισμού.
Το τελευταίο 12μηνο, οι τοπικές αρχές στη Βηθλεέμ εκτιμούν ότι από την ιστορική πόλη διήλθαν περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, όπως έγινε και το 2010.
Ως προς την προέλευση, μακράν πρώτοι έρχονται οι τουρίστες από όλη την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., προσθέτουν οι ίδιοι.
Σήμερα, ποσοστό περίπου 27% των μονίμων κατοίκων της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί.
Πολλοί Χριστιανοί πέρασαν στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες και οι συνοικίες τους είναι εγκαταλειμμένες.
Ο Πατριάρχης Τούαλ κάλεσε τους πιστούς, να μη φοβούνται στο μέλλον το προσκύνημα στους ‘Αγιους Τόπους.
Ευχήθηκε την “Ειρήνη για όλη τη Μέση Ανατολή και σε όλη τη Βόρεια Αφρική”. “Ελάτε κοντά μας, σάς αναμένουμε με ένα θερμό καλωσόρισμα”, έκανε έκκληση στους πιστούς ο Πατριάρχης Τούαλ.
Τέλος, ο ίδιος ευχήθηκε να βρεθεί, πολύ σύντομα, η ειρηνική λύση στη διένεξη, που για δεκαετίες αντιπαραθέτει τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.