Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το αρχηγείο της αστυνομίας

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο ιστορικών κινητοποιήσεων. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο της Αστυνομίας απαιτώντας την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης.

Χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ και έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας για να απαιτήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης, του αρχηγού της αστυνομίας και την απελευθέρωση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και δεκαετίες.

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο ιστορικών κινητοποιήσεων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στις 9 Ιουνίου, περί τα δύο εκατομμύρια στις 16, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση προς την ηπειρωτική Κίνα.

ADVERTISING
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Μπροστά στην πίεση του πεζοδρομίου, η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση του κειμένου, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν πλέον την παραίτησή της καθώς και την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το πρωί την πορεία προς το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, στο χρώμα που είχε επιλεγεί για την γιγάντια συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, απέκλεισαν προσωρινά την μεγάλη κεντρική αρτηρία Harcourt Road, που περνά μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Στην συνέχεια, κατευθύνθηκαν μέσα σε αποπνικτική ζέστη προς την έδρα της αστυνομίας φωνάζοντας «ντροπή σας αστυνομικοί αλήτες» και απαιτώντας εκτός από την παραίτηση της Κάρι Λαμ και την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την διενέργεια έρευνας για την αστυνομική βία.

Αξιωματούχος της αστυνομίας κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η περικύκλωση της έδρας της αστυνομίας μπορεί να εμποδίσει τις υπηρεσίες άμεσης δράσης. Ανακοίνωσε δε ότι ομάδα διαπραγματευτών έχει σταλεί για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν ανοίξει ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο και βρέχονται με νερό. 

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Η σημερινή διαδήλωση οργανώνεται από φοιτητικά συνδικάτα και άτυπους διοργανωτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο περί εκδόσεως θα έθετε τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ υπό το αδιαφανές και υπό την επιρροή του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος δικαιικό σύστημα της ηπειρωτικής Κίνας, τονίζουν οι ακτιβιστές. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι φοβούνται επίσης μήπως η μεταρρύθμιση αυτή ζημιώσει την διεθνή εικόνα του Χονγκ Κονγκ και την θέση του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP

Το θέμα της έκδοσης προς την ηπειρωτική Κίνα διαταράσσει την ζωή του Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες. Αλλά ο πληθυσμός καταγγέλλει εδώ και χρόνια την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου, κατά παράβασιν της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που εγγυάται, θεωρητικά μέχρι το 2047, καθεστώς ημιαυτονομίας και ατομικές ελευθερίες που δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Κίνα.

Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019
Χονγκ Κονγκ, 21 Ιουνίου 2019 AP
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χονγκ Κονγκ - Κάρι Λαμ: "Άκουσα δυνατά και καθαρά τον λαό"

Στο Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν 2 εκατομμύρια και δεν άφησαν ούτε σκουπίδι

Χονγκ Κονγκ: 2 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους κατά νομοσχεδίου

Κίνα: Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή νομοσχεδίου για εκδόσεις υπόπτων - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

SHARE:

24Media Network