Χονγκ Κονγκ: Κλειστοί οι περισσότεροι σταθμοί μετρό - Παραλύει η πόλη

Χονγκ Κονγκ
Χονγκ Κονγκ AP

Ο νόμος περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που επικαλέσθηκε την Παρασκευή η Κάρι Λαμ, χρονολογείται από το 1922, μια εποχή που το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, και οι διατάξεις του είχαν να χρησιμοποιηθούν από τις ταραχές του 1967.

Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό του Χονγκ Κονγκ παραμένουν σήμερα κλειστοί και η παράλυση της πόλης συνεχίζεται δύο ημέρες μετά τους βανδαλισμούς στο δίκτυο του μετρό, ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένονται το απόγευμα (τοπική ώρα).

Από την πλευρά τους, τα φιλοδημοκρατικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo), του τοπικού κοινοβουλίου, θα υποστηρίξουν σήμερα μια προσφυγή κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να απαγορεύσει τις μάσκες στις διαδηλώσεις.

ADVERTISING

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την επικεφαλής της κυβέρνησης, την Κάρι Λαμ, έριξε λάδι στη φωτιά και οδήγησε σε μια βραδιά βιαιοτήτων και βανδαλισμών με στόχο κυρώς τη MTR, την εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό του Χονγκ Κονγκ και κατηγορείται ότι παίζει το παιγνίδι του Πεκίνου.

Ενώ οι συρμοί του μετρό δεν κυκλοφόρησαν το Σάββατο, η εταιρεία MTR ανακοίνωσε πως 45 σταθμοί είναι σήμερα ανοικτοί, όμως 48 παραμένουν κλειστοί, κυρίως στις τουριστικές συνοικίες του κέντρου και σ' αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις ταραχές.

Στα φόρουμ στο Ίντερνετ, που χρησιμοποιούνται από τους διαδηλωτές, απευθύνονται εκκλήσεις για μια νέα συγκέντρωση το απόγευμα στο Βικτόρια Παρκ, ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις οι οποίες δεν είχαν επιτραπεί από τις αρχές.

Ο νόμος περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που επικαλέσθηκε την Παρασκευή η Κάρι Λαμ, χρονολογείται από το 1922, μια εποχή που το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, και οι διατάξεις του είχαν να χρησιμοποιηθούν από τις ταραχές του 1967.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει «οποιοδήποτε μέτρο» χωρίς το πράσινο φως το νομοθετικού σώματος, σε περιπτώσεις που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τον πληθυσμό.

Η επιλογή να γίνει επίκληση του εν λόγω νόμου χαιρετίσθηκε από το Πεκίνο και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Όμως η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές είδαν σ' αυτόν την αρχή μιας αυταρχικής παρέκκλισης.

«Πιστεύω πως είναι ένα ζήτημα συνταγματικότητας από τα σημαντικότερα στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Ντένις Κουόκ σχετικά με την προσφυγή που έγινε κατά της απόφασης αυτής.

«Μπορεί να είναι η τελευταία συνταγματική μάχη μας. Εν ονόματι του νόμου, προσπαθούν να βλάψουν τους ανθρώπους και να συντρίψουν την αντιπολίτευση».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χονγκ Κονγκ: Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση χρήσης μασκών

Κάρι Λιμ: "Η κοινωνία του Χονγκ Κονγκ έχει παραλύσει. Όλοι είναι φοβισμένοι"

Χονγκ Κονγκ: Το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης μάσκας από διαδηλωτές

Χονγκ-Κονγκ: Διαδηλωτής τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά

SHARE:

24Media Network