Χριστοδουλίδης για τουρκικές προκλήσεις: Τις περιμέναμε, έχουμε προετοιμαστεί

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης EUROKINISSI

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση αυτής της διένεξης, κάτι που ίσως να επιθυμούσε η Τουρκία, και τόνισε πως η Λευκωσία επιθυμεί να λύσει το θέμα εκεί που έχει το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία προειδοποιεί την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την ευαρέσκεια του και συμπλήρωσε ότι ανάλογα έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, αλλά και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. ‘όπως παρατήρησε ο κ. Χριστοδουλίδης, η κυπριακή πλευρά περίμενε αυτές τις προκλήσεις και είχε προετοιμάσει έγκαιρα τις αντιδράσεις της.

"Ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταφέρει να περάσει σε κείμενο της ΕΕ την καταδίκη ενδεχόμενων ανάλογων ενεργειών, που τώρα η Τουρκία τις έκανε πράξη". Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση αυτής της διένεξης, κάτι που ίσως να επιθυμούσε η Τουρκία. Ο προσανατολισμός της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος και επιθυμεί να λύσει το θέμα εκεί που έχει το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρος, ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΑΟΖ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Μην κάνετε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην Κύπρο την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης

Αυστηρό μήνυμα και από Αίγυπτο στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

"Ράπισμα" Μογκερίνι στην Τουρκία: Σεβαστείτε την Κυπριακή ΑΟΖ - Η ΕΕ θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση

SHARE:

24Media Network