CNN: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για “σημαντικό” χτύπημα του Ιράν

Διαβάζεται σε 3'
Ελικόπτερο των Ιρανικών δυνάμεων
Ελικόπτερο των Ιρανικών δυνάμεων Associated Press

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι ΗΠΑ, αναμένοντας ότι το Ιράν θα απαντήσει για την ισραηλινή επίθεση στη Συρία που σκότωσε ανώτατους Ιρανούς διοικητές.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή και προετοιμάζονται ενεργά για μια “σημαντική” επίθεση από το Ιράν που θα μπορούσε να σημειωθεί εντός της επόμενης, με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Όπως δήλωσε στο CNN, καθώς και σε άλλα αμερικανικά δίκτυα τις τελευταίες ώρες, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι “αναπόφευκτη” -μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους.

Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται με ταχείς ρυθμούς, εκτιμώντας πως επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους – και ότι τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.

Μια επικείμενη ιρανική επίθεση αποτέλεσε μείζον θέμα συζήτησης στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη.

Μέχρι την Παρασκευή, οι δύο κυβερνήσεις δεν γνώριζαν πότε ή πώς το Ιράν σχεδίαζε να αντεπιτεθεί, δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Από την πλευρά του Ιράν, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού έχοντας λάβει, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της χώρας, την απόφαση να απαντήσουν άμεσα στο ισραηλινό χτύπημα.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει.

Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι Ιρανοί πληρεξούσιοι επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ ακολούθησε μια περίοδος σχετικής σταθερότητας. Η μοναδική εξαίρεση ήρθε την Τρίτη, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στη φρουρά al-Tanf στη Συρία. Η κινητικότητα αυτή, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας προήλθε από Ιρανούς πληρεξούσιους, έγινε μετά το ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

“Διαβεβαιώνουμε ότι η al-Tanf δεν ήταν ο στόχος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους” δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. “Δεδομένου ότι δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε άμεσα τον στόχο και για λόγους ασφαλείας για τις ΗΠΑ και τους εταίρους του συνασπισμού, το drone καταρρίφθηκε”.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα, αν και εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε στο CNN ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν πως το κτίριο δεν ήταν προξενείο.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στοχεύοντας συχνά σε αποστολές όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Όμως, η στοχοποίηση της ίδιας της πρεσβείας σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι πρεσβείες θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την κυριαρχία των εθνών που εκπροσωπούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα