Cumhuriyet: Ο Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές

Cumhuriyet: Ο Ερντογάν μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα ο τούρκος πρόεδρος βλέποντας τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να κάνει πίσω στην απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρος να ακυρώσει τις πρόωρες εκλογές που έχει προκηρύξει για τις 24 Ιουνίου, βλέπει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και πολύ ευχάριστες για τον Ερντογάν.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αύριο, Τετάρτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει αίτημα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για ακύρωση των εκλογών.

Ωστόσο, η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί αύριο και στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως τελικά συμφέρει τον Ερντογάν να ακυρώσει τις εκλογές, κρίνοντας απ’ τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Piar» για λογαριασμό της Cumhuriyet, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή η σύμπραξη Ερντογάν-Μπαχτσελί θα ερχόταν μεν πρώτη, αλλά πολύ μακριά από ποσοστά αυτοδυναμίας.

Αναλυτικά:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

Καλό Κόμμα: %12.8

Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%

Δεν ψηφίζω: 16%

Τι τρέχει με το πτυχίο του Ερντογάν

Η υπόθεση με το πτυχίο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που το 2014 άρχισε να απασχολεί τον Τύπο διεθνώς ως προς το κατά πόσο είναι έγκυρο και υπαρκτό, έρχεται ξανά στο προσκήνιο ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε σήμερα η κατάργηση της κατάθεσης αντίγραφου πτυχίου ως προϋπόθεσης απ’ τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας.

Μέχρι τώρα το αντίγραφο πτυχίου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψήφιους τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές.

Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις κάλπες στις 24 Ιουνίου, όπως ήταν φυσικό έχει προκαλέσει και πάλι συζητήσεις για την εγκυρότητα του πτυχίου του Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα