Δανία: Αστοχία εκτόξευσης πυραύλου – Έκλεισε ο εναέριος χώρος και οι ναυτιλιακές οδοί

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Associated Press

Συναγερμός στη Δανία λόγω αστοχίας εκτόξευσης πυραύλου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Προειδοποίηση σε πλοία και αεροπλάνα να αποφύγουν το στενό της Μεγάλης Ζώνης.

Συναγερμός σήμανε στη Δανία την Πέμπτη (04/04), λόγω αποτυχίας εκτόξευσης πυραύλου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ατύχημα οδήγησε για αρκετή ώρα στη διακοπή της κυκλοφορίας σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους του κόσμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο στρατός της Δανίας ανέφερε πως η αποτυχία εκτόξευσης του πυραύλου προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών λωρίδων στο Στενό της Μεγάλης Ζώνης, μια διαδρομή που χρησιμοποιούν τα φορτηγά πλοία για πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν μέρος του Στενού της Μεγάλης Ζώνης, λόγω κινδύνου «πτώσης θραυσμάτων πυραύλων».

Ζητήθηκε, δε, από τα πλοία να ρίξουν άγκυρα εάν είναι απαραίτητο.

Μια ναυτική άσκηση ξεκίνησε στην περιοχή τον Μάρτιο και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (05/04).

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός της Δανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τον πύραυλο παρουσιάστηκε “κατά τη διάρκεια μιας υποχρεωτικής δοκιμής, όπου ο εκτοξευτής πυραύλων είναι ενεργοποιημένος και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί“.

“Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει ο κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευτεί και να πετάξει λίγα χιλιόμετρα μακριά”, πρόσθεσε ο στρατός.

Η προειδοποίηση κάλυψε μια περιοχή νοτιοδυτικά της πόλης Korsor, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια της γέφυρας Great Belt, η οποία διασχίζει το στενό.

Η Great Belt Strait είναι η πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα και είναι σημαντική για την παγκόσμια ναυτιλία.

Όπως σημειώνει η DW, το περιστατικό συνέβη ακριβώς νότια της γέφυρας Great Belt, που συνδέει τη χερσόνησο της Δανίας με την Κοπεγχάγη. Η γέφυρα παρέμεινε ανοιχτή στην κυκλοφορία, είπε ο χειριστής της.

Το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο πύραυλος περιείχε 150 κιλά εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι δεν ήταν οπλισμένος και δεν θα εκραγεί εάν πέσει στη θάλασσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα