Η Καταλονία σε αδιέξοδο: Ακυρώθηκε και η ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές

Catalan regional President Carles Puigdemont attends a ceremony commemorating the 77th anniversary of the death of Catalan leader Lluis Companys at the Montjuic Cemetery in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 15, 2017. Catalonia's president is facing a critical decision that could determine the course of the region's secessionist movement to break away from Spain. (AP Photo/Manu Fernandez)
Catalan regional President Carles Puigdemont attends a ceremony commemorating the 77th anniversary of the death of Catalan leader Lluis Companys at the Montjuic Cemetery in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 15, 2017. Catalonia's president is facing a critical decision that could determine the course of the region's secessionist movement to break away from Spain. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ακύρωσε τελικά την ομιλία που όλοι περίμεναν εδώ και πάνω από μια ώρα ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας και στην οποία αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με στόχο την άρση του αδιεξόδου στη ρήξη με την Μαδρίτη

Έπειτα από τουλάχιστον μια ώρα καθυστέρηση, ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ακύρωσε τελικά τις όποιες ανακοινώσεις σκόπευε να κάνει και σύμφωνα με πληροφορίες απ' το περιβάλλον του θα αφορούσαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου.

Έτσι, ενώ το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14:30 ώρα Ελλάδας μια ώρα μετά έγινε γνωστό πως ακυρώνεται.

Στο μεταξύ, σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην ισπανική Γερουσία ο Πουτζντεμόν τονίζει ότι το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει 'σοβαρή έκτακτη κατάσταση', θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο 9σέλιδο κείμενο, μέσω του οποίου ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είναι προγραμματιισμένο να ξεκινήσει η συζήτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 σε μια 27μελή επιτροπή της Γερουσίας ενώ η ολομέλεια αυτής θα αποφασίσει αύριο αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της Καταλονίας, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.

Στην επιχειρηματολογία του, ο Καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως ο κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει κυρίως πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας.

Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, φωτογραφία: AP / Manu Fernandez)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισπανός ΥΠΕΞ: Πλαστές πολλές από τις φωτογραφίες αστυνομικής βίας στην Καταλονία

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Ώρα μηδέν στην Καταλονία: Ένα βήμα πριν από την κήρυξη ανεξαρτησίας

SHARE:

24Media Network