Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Λιβύη

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Λιβύη

40 πλήγματα σε 3 ημέρες κατάφεραν αεροσκάφη των ΗΠΑ σε θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη

Αεροσκάφη των ΗΠΑ προχώρησαν σε σχεδόν 40 πλήγματα τις τελευταίες τρεις ημέρες εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σύρτη, όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τα μέλη του ΙΚ από τα τελευταία τμήματα της πόλης που ελέγχουν, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης που άρχισαν πριν από έξι μήνες για την ανακατάληψη της Σύρτης. Το ΙΚ είχε καταλάβει την πόλη πριν από έναν χρόνο και πλέον, εκμεταλλευόμενο το χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι δυνάμεις αυτές, κυρίως παραστρατιωτικοί από τη Μισράτα, συνεχίζουν να ανακτούν με αργό ρυθμό τον έλεγχο εδαφών καθώς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από ελεύθερους σκοπευτές και βομβιστές-καμικάζι. Από τον Αύγουστο, διαθέτουν την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ συντονίζονται επίσης με μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων δυτικών κρατών που επιχειρούν στο πεδίο.

Χθες Κυριακή οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανακατέλαβαν την περιοχή Κάμπο και χτένισαν υπόγειες στοές που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να κρύβονται και να στήνουν ενέδρες. Υπό τον έλεγχό τους έθεσαν επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Σε αυτό ανακάλυψαν απανθρακωμένα πτώματα τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο πεδίο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωπες με διάφορες παγίδες, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες αλλά και οπλοβομβίδες.

«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις προετοιμάζονται να μπουν στη συνοικία Γκίζα Μπαχρίγια», δήλωσε ο Ρίντα Ίσα, εκπρόσωπος Τύπου των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε 36 πλήγματα την Παρασκευή και το Σάββατο, στοχοθετώντας κυρίως θέσεις του ΙΚ, αλλά κι ένα αυτοκίνητο-βόμβα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Διοίκησης Αφρικής (USAFRICOM).

Το ΙΚ είχε χρησιμοποιήσει τη Σύρτη ως εφαλτήριο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμένων, αλλά και των δυνάμεων στη Μισράτα.

Οι δυνάμεις από τη Μισράτα ηγούνται της επιχείρησης στη Σύρτη και υποστηρίζουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση και τον ΟΗΕ κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ενώσει τις διάφορες ένοπλες ομάδες. Όμως ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ απορρίπτει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις δυνάμεις της κυβέρνησης στην Τρίπολη και κινείται για να επεκτείνει την επιρροή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
SHARE:

24Media Network