'Δεν θέλουμε Brexit αλλά δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ', ξεκαθαρίζει η Μέρκελ

'Δεν θέλουμε Brexit αλλά δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ', ξεκαθαρίζει η Μέρκελ

Τι δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία

Η Γερμανία επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας για να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Μπούντεσταγκ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Από τη μια, θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία με την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεξαγάγει μια επιτυχή εκστρατεία, ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος, ώστε (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο) να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, δεν θέλουμε, και δεν πρόκειται, να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτές συμπεριλαμβάνουν ιδιαίτερα την αρχή της ελεύθερης κίνησης των προσώπων και την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών», υπενθύμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Βασική αιτία τριβών το μεταναστευτικό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει τέσσερις άξονες στην επαναδιαπραγμάτευσή του με την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017 για να κριθεί εάν η χώρα του θα παραμείνει μια από τις 28 χώρες μέλη ή εάν θα αποχωρήσει.

Βασική αιτία τριβών με τους εταίρους του Λονδίνου είναι η πρόθεση του Κάμερον να επιβραδυνθεί και να μειωθεί η μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, ειδικά από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και αποτελεί μια βασική ανησυχία για τους Βρετανούς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Η Μεγάλη Βρετανία θα παρουσιάσει τις διεκδικήσεις της και γνωρίζουμε ότι το να επιλυθεί αυτό το ζήτημα θα είναι πολύ δύσκολο», παραδέχθηκε η Μέρκελ, η οποία πάντως δήλωσε ότι έχει «την πεποίθηση» πως θα βρεθεί λύση.

«Η Γερμανία επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει μακροπρόθεσμα ένας ενεργός εταίρος στους κόλπους μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η Μέρκελ εκτιμώντας ότι χωρίς το Λονδίνο, η ΕΕ θα «έχανε ξεκάθαρα» μέρος της ισχύος και του γοήτρου της.

Κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις στις 17-18 Δεκεμβρίου

Η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα είναι ένα κρίσιμο στάδιο.

Αρχικά το Λονδίνο επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πλέον ανέφικτη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προβλέπει πλέον ότι θα προτείνει μια συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2016.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network