Δεσμοφύλακας Μαντέλα: "Ήταν σαν πατέρας για μένα"

Δεσμοφύλακας Μαντέλα: "Ήταν σαν πατέρας για μένα"

O 53χρονος Κρίστο Μπραντ παρέμεινε δεσμοφύλακας του Μαντέλα μέχρι που αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990

"Ο Μαντέλα ήταν κρατούμενός μου, φίλος μου, πρόεδρός μου και πατέρας μου", δήλωσε ο 53χρονος Κρίστο Μπραντ, δεσμοφύλακας του ήρωα κατά του απαρτχάιντ στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν απ' όπου άρχισε να εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, μετά την καταδίκη του το 1964.

Ο Μπαρντ παρέμεινε δεσμοφύλακας του Μαντέλα στη φυλακή Πόλσμουρ του Κέιπ Τάουν όπου μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 1984 και μετά στη φυλακή Βίκτορ Βέστερ του Ακρωτηρίου, τον Δεκέμβριο του 1988, απ' όπου αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990.

"Όταν απελευθερώθηκε, για μένα η φυλακή άδειασε. Ωστόσο κρατήσαμε επαφή. Ήταν σαν πατέρας μου. Όταν είχα ένα πρόβλημα, θα με συμβούλευε. Ήταν ο φυλακισμένος μου και πατέρας μου. Μεταξύ μας δεν υπήρχε το εμπόδιο του χρώματος. Ήταν ένας άνθρωπος. Δεν μου επιτρεπόταν να είμαι φίλος μαζί του... Πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου. Αλλά μετά τη δουλειά γίνεσαι φίλος", τόνισε.

Στο Κέιπ Τάουν ο νοτιοαφρικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος του Μαντέλα Τζορτζ Μπίζος δήλωσε ότι ο Μαντίμπα δεν επιζητούσε διόλου την προβολή, μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cape Talk.

Ο Μπίζος ήταν ο δικηγόρος του Μαντέλα στη "Δίκη της Ριβόνια" το 1963 και το 1964 μετά την οποία ο Μαντέλα οδηγήθηκε στη φυλακή. Ήταν στενοί φίλοι. Είχαν γνωριστεί όταν σπούδαζαν νομικά στο Πανεπιστήμιο Γουϊτγουότερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Ο Μπίζος αναπολεί πώς ο Μαντέλα συνήθιζε να αστειεύεται όταν έλεγε πως θα συναντούσε τους πρώην συντρόφους του στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στον ουρανό. Έλεγε αστειευόμενος ότι, αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον, θα το χαρεί γιατί εκεί θα συναντήσει τους παλιούς του συναγωνιστές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Nelson Mandela's first TV interview in 1961

SHARE:

24Media Network