Δεξιό μπλοκ: Είπαν “ναι” Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες σε πρόταση-σοκ του Vox

Δεξιό μπλοκ: Είπαν “ναι” Λαϊκό Κόμμα και Πολίτες σε πρόταση-σοκ του Vox
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ AP

Το ακροδεξιό Vox παρασύρει τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της ισπανικής δεξιάς στη δική του ατζέντα.

Τρεις, μόλις, ημέρες πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία (των τέταρτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια) το δεξιό μέτωπο στην Ισπανία συνασπίστηκε, έστω και ευκαιριακά.

Συνασπίστηκε, μάλιστα, κάτω από πρόταση του ακροδεξιού Vox και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ δεν αποκλείεται να “αποκαλύπτει” και ένα μελλοντικό πολιτικό σχέδιο.

Το Vox κατέθεσε πρόταση στην ισπανική Βουλή σύμφωνα με την οποία θα πρέπει άμεσα να κηρυχθούν παράνομα όλα τα αυτονομιστικά κόμματα και τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Πολίτες έσπευσαν να στηρίξουν.

To Vox κατηγόρησε τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας ότι χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους προσφέρει το κράτος για να καταφέρνουν χτυπήματα εναντίον του.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να χαρακτηριστούν τα κόμματα των αυτονομιστών ως τρομοκρατικές οργανώσεις!

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό, ωστόσο αποτυπώνει τη διάθεση της στιγμής αφού το δεξιό μπλοκ πλειοδοτεί σε εθνικιστική ρητορική για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Αντέδρασαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ποδέμος, όμως αυτό που ήθελαν οι τρεις, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο το πέτυχαν.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 500 επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί στην Ισπανία έχουν υπογράψει μανιφέστο που υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι η σύνδεση εγκλήματος και μετανάστευσης που επιχειρεί πολλές φορές το Vox στην επιχειρηματολογία του δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και προέρχεται από αλλοίωση των διαθέσιμων στοιχείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα