Διάγγελμα Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση – “Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά”

Διάγγελμα Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση – “Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά”
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση. Εξαπέλυσε επίθεση για τη στάση της Δύσης απέναντι στη χώρα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση, μετέδωσε το πρακτορείο TASS, σήμερα Τετάρτη (21/09).

“Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία”, σημείωσε ο Πούτιν.

Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ σήμερα“, εξήγησε.

Η Δύση έχει στόχο αρχικά να αποδυναμώσει τη Ρωσία και μετά να την καταστρέψει” είπε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του. “Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε όριο” συμπλήρωσε. “Άλλωστε, έχει υποστηρίξει ανοιχτά, πως το 1991 κατάφερε να διαλύσει τη Σοβιετική Ένωση και τώρα ήρθε η ώρα και για την ίδια τη Ρωσία. Είχαν αυτά τα σχέδια εδώ και καιρό“.

“Μετέτρεψαν τον ουκρανικό λαό σε τροφή για τα κανόνια και τους έριξαν στον πόλεμο” τόνισε.

Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι θα “χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα” ενώ πρόσθεσε πως όσοι προσπαθούν να εκβιάσουν τη Ρωσία με τη χρήση πυρηνικών όπλων “θα διαπιστώσουν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους”. Συγκεκριμένα δήλωσε “Δεν μπλοφάρω”. Παράλληλα, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, την οποία αποφάσισαν οι αυτονομιστές ηγέτες των ελεγχόμενων από τη Μόσχα περιοχών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της, για την ένταξη των Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια στην Ρωσική Ομοσπονδία ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της χώρας το 2014.

Επιπλέον ο ανταποκριτής του Guardian στη Ρωσία Andrew Roth, διευκρίνισε πως τα συμβόλαια των Ρώσων στρατιωτών θα παραταθούν μέχρι το τέλος της μερικής επιστράτευσης, δηλαδή “επ’ αορίστον”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η χώρα πολέμα την “Συλλογική Δύση”. Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε πως “Πολεμάμε, όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με τη Συλλογική Δύση” ενώ πρόσθεσε πως “Η Ρωσία εξακολουθεί να προοδεύει στην περιοχή του Ντονέτσκ”.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα κινητοποιηθούν 300.000 έφεδροι. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

“Οι απειλές του Πούτιν να ληφθούν στα σοβαρά”

Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

“Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση”, δήλωσε η Κίγκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως η “Η μερική κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων είναι μια κακή και λάθος εξέλιξη” προσθέτοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το επόμενο βήμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα