Διακοπή στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ

default image

Στην απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ από την Άγκυρα οδήγησε η άρνηση του Ισραήλ να απολογηθεί για την επίθεση στο Στολίσκο της Ελευθερίας. "Παράλογη" χαρακτήρισε την επιδρομή ο ΟΗΕ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας της Άγκυρας με το Ισραήλ και τον περιορισμό της διπλωματικής παρουσίας της στη χώρα, ως αποτέλεσμα της άρνησης του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη, για την επίθεση στο διεθνή Στολίσκο, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στοίχισε τη ζωή σε 9 ακτιβιστές.

“Στο στάδιο αυτό, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Όλοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτό του δεύτερου γραμματέα, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη”, δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

ΟΗΕ: “Νόμιμος ο αποκλεισμός”, “Παράλογη η επίθεση”

Μέρος της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση στο Στολίσκο δημοσιεύτηκε από τους New York Times, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, “ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου”, ωστόσο, “η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη”.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι ο στόλος των έξι πλοίων “ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό” που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε ορισμένα από τα σημεία της έκθεσης “απαράδεκτα”.

Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, αμέσως μετά την επίθεση, στις 31 Μαΐου του 2010, ενώ είχε προειδοποιήσει, πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έθετε σε εφαρμογή το “σχέδιο Β”, εάν η χώρα επέμενε να μην απολογείται για την επίθεση.

Όπως δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα, “ο ΟΗΕ καλεί Τουρκία και Ισραήλ να συνάψουν και πάλι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις για το συμφέρον της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα