Διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης, οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαφωνίες. Γιατί κατηγορούν τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ

Σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, πριν από την ανακοίνωση των προσωπικοτήτων που θα μετάσχουν στη νέα μεταβατική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος.(Vid)

Σύμφωνα με αυτό το μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων που ανέτρεψαν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, στη Βεγγάζη συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Τζιμπρίλ αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού και η κυβέρνησή του θα αποτελείται από 34 υπουργούς. Δύο υπουργικές θέσεις ενδέχεται να δοθούν σε γυναίκες. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αρμοδιότητες στον οικονομικό τομέα, θα αναλάβει ο Άλι Ταρχούνι, νυν υπεύθυνος Οικονομικών και Πετρελαίου, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει ο Οσάμα Αλ-Τζούλι και το υπουργείο Πετρελαίου ο Άμπντελ Ραχμάν Μπεν Γιέζα.

Η ίδια πηγή ωστόσο έκανε λόγο για "διαφωνίες" όσον αφορά το σχηματισμό της κυβέρνησης αφού ορισμένα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατηγορούν τον Τζιμπρίλ ότι δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως για παράδειγμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Να σημειωθεί ότι ο Τζιμπρίλ ήταν στέλεχος του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και αυτομόλησε για να ενταχθεί στους εξεγερμένους.

Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να χειριστεί τις πολιτικές υποθέσεις της Λιβύης κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και τη σύνταξη νέου συντάγματος. Στο έργο της θα έχει τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Εθνών που θα στείλει στη χώρα μια αποστολή με τρίμηνη θητεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Raw Video: The Fight for Sirte

SHARE:

24Media Network