Διάσκεψη Βερολίνου για την Λιβύη: Αυτές είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν – Εκτός η Ελλάδα

Διάσκεψη Βερολίνου για την Λιβύη: Αυτές είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν – Εκτός η Ελλάδα
Μέρκελ και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη AP

"Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Χθες, Δευτέρα απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει αποστείλει σχετικό αίτημα να συμμετάσχει στην διάσκεψη, προσδοκώντας διπλωματικές κινήσεις από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο κ.Πέτσας ερωτηθείς γιατί απουσιάζει η Ελλάδα απο την πρωτοβουλία του Βερολίνου, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τόσες πρωτοβουλίες σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών που κανεις δε μπορεί να πει ότι η χώρα μας είναι απούσα, αντίθετα -υποστήριξε- είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Και πρόσθεσε ότι “προσπαθούμε και θέλουμε να μετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση πολιτική στη Λιβυη. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου”.

ΣΥΡΙΖΑ:  Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι “η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα” και καταλήγει: “Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες που η Ελλάδα είναι απούσα

«Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία, Αλγερία και Κονγκό» σχολίασε το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Η απάντηση Πέτσα

“Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά. Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας” αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπληρώνει: “Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Αμπου Νταμπι (2017) και των Παρισίων (2018). Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου. Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα