Λιβύη: Την Κυριακή η Διαδικασία του Βερολίνου με τη συμμετοχή Χάφταρ και Σάρατζ

Λιβύη: Την Κυριακή η Διαδικασία του Βερολίνου με τη συμμετοχή Χάφταρ και Σάρατζ
Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ AP

Προσπάθεια να δοθεί λύση στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά το ναυάγιο στη Μόσχα. Δεν "ανοίγει" το σχήμα του Βερολίνου και συνεπώς δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Την Κυριακή συνέρχεται η Διαδικασία του Βερολίνου, όπου θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, μετά και το ναυάγιο που παρατηρήθηκε στη Μόσχα, με την πρωτοβουλία Πούτιν-Ερντογάν και τη συμμετοχή του επικεφαλής της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγέτ αλ Σάρατζ και τον επελαύνοντα προς την Τρίπολη στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

Σάρατζ και Φαράζ, που στη Μόσχα αρνήθηκαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα συμμετάσχουν στην Διαδικασία του Βερολίνου, όπου συμμετέχουν οι πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ιταλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι στο Βερολίνο θα βρεθεί από το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η απόφαση των διοργανωτών είναι η Διαδικασία του Βερολίνου να μην ανοίξει τη σύνθεσή της σε νέα μέλη και συνεπώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετέχει σε αυτή.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει ικανοποίηση για το ενδεχόμενο η λύση στο πρόβλημα της Λιβύης να δοθεί στο Βερολίνο, καθώς θα εκτιμάται ότι θα είναι ευνοϊκότερη για τα ελληνικά συμφέροντα απ’ ότι εάν εξευρεθεί σε ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία Ρωσίας-Τουρκίας.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πάντως, θα επισκεφτεί το Μαρόκο, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια και σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα