Διάσκεψη Βερολίνου: Τι προβλέπει το προσχέδιο των συμπερασμάτων – Ενιαία κυβέρνηση και κατάπαυση πυρός

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι προβλέπει το προσχέδιο των συμπερασμάτων – Ενιαία κυβέρνηση και κατάπαυση πυρός
Το γερμανικό κοινοβούλιο. AP

Διέρρευσε το σχέδιο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ενοποιημένη κυβέρνηση στη Λιβύη τονίζει το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου, που θα γίνει αύριο, αντίγραφο του οποίου τέθηκε στη διάθεση του ρωσικού πρακτορείου TASS.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο.

“Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού προεδρικού συμβουλίου και τη δημιουργία μιας ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου ζητούν τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα κόμματα.

“Ζητάμε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών κινημάτων στο σύνολο της επικράτειας της Λιβύης, ξεκινώντας την διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός”, αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο συμπερασμάτων απαιτεί επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα και κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπροσθέτως θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

“Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός”, προσθέτει το έγγραφο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα