Dieselgate: Συνελήφθη ο CEO της Audi

Dieselgate: Συνελήφθη ο CEO της Audi
Το logo της Audi AP

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Audi, Rupert Stadler, συνελήφθη στο Μόναχο όπως ανακοίνωσε η Volkswagen

Η εταιρεία Volkswagen ανακοίνωσε πως οι αρχές του Μονάχου προχώρησαν στη σύλληψη του Rupert Stadler, CEO της Audi.

“Επιβεβαιώνουμε πως ο κ. Stadler συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας. Ο τόπος κράτησής του δεν έχει ανακοινωθεί”, δήλωσε εκπρόσωπος της Volkswagen.

Το γραφείο εισαγγελέων του Μονάχου δήλωσε ότι ο Stadler συνελήφθη λόγω φόβων πως θα μπορούσε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο ρύπων. Η Audi δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημο σχόλιο.

Η Audi, η πιο κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου της Volkswagen, παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2015 ότι οι 3λιτροι V6 κινητήρες της ντίζελ είχαν προσαρμοστεί με μια συσκευή η οποία κρίθηκε παράνομη στις ΗΠΑ που επέτρεπε στα αυτοκίνητα να ξεπερνούν τα όρια των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η Audi παραδέχθηκε πως ακόμη 60,000 A6 και A7 είχαν “πειραγμένο” λογισμικό. Ο αριθμός των οχημάτων με παράνομο λογισμικό, φτάνει πλέον στα 850.000, τα οποία έχουν ανακληθεί από τη Volkswagen από την περασμένη χρονιά μέχρι σήμερα. Συνολικά, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Οι γερμανοί εισαγγελείς έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις της Audi από τον περσινό Μάρτιο σε σχέση με το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων. Η Audi έχει ανακοινώσει επισήμως από τη δική της πλευρά, ότι συνεργάζεται με την εισαγγελία.

Η εταιρεία ελέγχεται ακόμη για απάτη με παράνομη διαφήμιση σε σχέση με την πώληση τουλάχιστον 210.000 οχημάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από το 2009.

Η Volkswagen έχει δεχθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη την ευθύνη της για το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού στους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων της.

Η καταβολή του προστίμου έβαλε επί της ουσίας τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν ωστόσο επιπρόσθετες έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρείας οικιακών συσκευών Bosch.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα