Διεθνής Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα υπέρ Μενδώνη

Διεθνής Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα υπέρ Μενδώνη
Τα ελγίνεια μάρμαρα στο Βρετανικό μουσείο Eurokinissi

Στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού για την απάντησή της στον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Στον απόηχο της απάντησης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη ,προς τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον –σχετικά με πρόσφατη αναφορά του στην πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται νομότυπα στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου–, μέλη και επιτροπές της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τις εξίσου πάγιες ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες, Καθαρά Δευτέρα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η επιστολή ενημέρωσης που απηύθυνε η ελληνίδα υπουργός προς τις ξένες επιτροπές στις 12 Μαρτίου προκάλεσε άμεση και εύγλωττη αντίδραση.

Εν προκειμένω, η βελγίδα πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δρ. Κρις Τίτχατ, αφού συνεχάρη την κα. Μενδώνη για την άμεση απάντηση στον βρετανό ηγέτη, επισήμανε: «Αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είναι εις βάθος μελετητής των κλασικών σπουδών, έχουμε ακόμα μεγάλο έργο να κάνουμε σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση, ακόμη και στην Ελλάδα, καθώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς τι ζητούμε πίσω, και αγνοούν τις ακριβείς συνθήκες λεηλασίας. Και θα το κάνουμε!» Από την πλευρά του, ο βελγοϊταλός αρχαιολόγος, Λουί Γκοντάρ, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης, υπογράμμισε: «Εκφράστε τα συγχαρητήριά μου και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη για την υπέροχη απάντηση στον Μπόρις Τζόνσον. Φυσικά, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη μάχη μας για την επανένωση των γλυπτών του Φειδία· και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τελικά θα νικήσουμε.»

Παράλληλα, αναφορικά με την απάντηση Μενδώνη προς Τζόνσον –όπου, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν, «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως»– η άκρως ενημερωμένη ιστοσελίδα της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω: ανατρέχοντας στα πρακτικά της βρετανικής βουλής, παραθέτει απόσπασμα από τις εν έτει 2000 εργασίες της Ειδικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό που απαντά, ιστορικώ των τρόπω, στο κατά πόσο η αφαίρεση των Μαρμάρων από τον Έλγιν ήταν νόμιμη.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 24 του υπό διερεύνηση παραρτήματος, σημειώνεται: «Ο Αμπντουλάχ Πασάς εξέδωσε την επιστολή, που διασώζεται σε μετάφραση, ως κίνηση ευγνωμοσύνης προς τον βρετανό πρέσβη (Έλγιν), ο οποίος την εποχή εκείνη ασκούσε μεγάλη επιρροή στην Πύλη λόγω της επιτυχούς έκβασης του πολέμου στην Αίγυπτο. Πλην όμως, ο Αμπντουλάχ Πασάς δεν θα τολμούσε να εκδώσει παρεμφερές φιρμάνι, διότι αυτό θα απαιτούσε έγκριση από τον ίδιο τον Σουλτάνο, ο οποίος πιθανότατα θα απέρριπτε το αίτημα του Έλγιν. Κατά συνέπεια, το έγγραφο, πάνω στο οποίο βασίζεται η νομιμότητα της αφαίρεσης των μνημείων από την Ακρόπολη, δεν είχε ισχύ ούτε νόμου, ούτε καν νόμιμης διαταγής της σουλτανικής κυβέρνησης,ήταν απλώς μια “συστατική επιστολή” προς τον Βρετανό Πρέσβη από τον αναπληρωτή Μεγάλο Βεζίρη, ο οποίος ενέδωσε στις επίμονες αιτήσεις και την τότε μεγάλη επιρροή του (Έλγιν).»

Η διεκδίκηση: Εδώ και αλλού

Είναι αναμφίβολα τιμητικό και θαυμάσιο το γεγονός ότι το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχει τύχει τέτοιας ένθερμης υποστήριξης από άλλες χώρες. Οι αρχικά 12 εθνικές επιτροπές, που τον Νοέμβριο του 2005 είχαν λάβει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, έχουν πια γίνει 25. Η δε δράση τους συνεχίζεται αμείωτα –μόνο το 2017, ας πούμε, η Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Γκαρί Γκρενιέ «Λαχταρώντας το φως του Αιγαίου – Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», ενώ η αντίστοιχη σουηδική επιτροπή διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης τονίζοντας πως το ελληνικό αίτημα συνιστά «μοναδική περίπτωση», που θα πρέπει να διαχωριστεί από άλλες διεκδικήσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών.

Στην ίδια την Ελλάδα, από την άλλη, η σχεδόν 40χρονη εκστρατεία διεκδίκησης των Μαρμάρων μοιάζει να στερείται σαφούς εθνικής στρατηγικής, υποκύπτοντας στα εθνικά κουσούρια του εντυπωσιασμού, των μεγαλόστομων δηλώσεων, και του πρόχειρου σχεδιασμού. Όλοι θυμόμαστε, ας πούμε, την ταρατατζούμ επιστράτευση της μεγαλοδικηγόρου-διασημότητας, Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, τον Οκτώβριο του 2014 επί υπουργίας Κώστα Τασούλα, αλλά και την παύση της από την νομική διεκδίκηση της υπόθεσης 14 μήνες αργότερα από τον Αριστείδη Μπαλτά, υπό τον φόβο μιας μη αναστρέψιμης αρνητικής ετυμηγορίας.

Επιπροσθέτως, τι έργο επιτελεί, αλήθεια, η τριμελής Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συστήθηκε τον Αύγουστο του 2015 με απόφαση του τότε αρμόδιου υπουργού, Νίκου Ξυδάκη; Ή η Πανελλήνια Επιτροπή Διεκδίκησης Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συγκροτήθηκε σε σώμα μόλις πέρυσι, στις 21 Ιανουαρίου 2020, μετά από πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων; Ποια η δράση της έναν χρόνο τώρα;

Μεταξύ μας, ούτε σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις Τζόνσον-Μενδώνη δεν μπόρεσε να εκδώσει η νεόκοπη ντόπια επιτροπή. Βέβαια, δεν διαθέτει καν ιστοσελίδα, οπότε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα