ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου

Μενδώνη σε Τζόνσον: Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως

"Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως", απαντά η κ. Μενδώνη στα λεγόμενα του Μ. Τζόνσον.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Πρωτοβουλία 30 ευρωβουλευτών και 18 μελών του Κογκρέσου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η επιστολή των ευρωβουλευτών συνέπεσε με αντίστοιχη επιστολή μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, που ζητούν από τον Μπ. Τζόνσον να σεβαστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για επαναπατρισμό των μαρμάρων.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το στολίδι της Ελλάδας

Το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία διεθνώς. Η υλοποίηση και οι προδιαγραφές του ενισχύουν το αίτημα της χώρας μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Ελένη Κιούμπιτ

Ελένη Κιούμπιτ: Πέθανε η επίμονη αγωνίστρια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Ελένη Κιούμπιτ είχε ίσως τη μεγαλύτερη πείρα στην υπόθεση της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Συλληπητήρια από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο

Guardian: "Επιστροφή των Γλυπτών σημαίνει σεβασμός στην εθνική υπερηφάνεια"

Ο Guardian τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάνει λόγο για απόπειρα αναβίωσης της παλιάς αυτοκρατορικής δόξας της Βρετανίας καθώς και για το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας.

Λίνα Μενδώνη

Μενδώνη: Η διεθνής κοινή γνώμη έχει σαφέστατα τοποθετηθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σε συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδωνη, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο

Sunday Times: Μπόρις Τζόνσον, να επιστρέψεις τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν

"Πολύ πιο όμορφο το νέο μουσείο της Ακρόπολης από το χώρο χωρίς παράθυρα που αφιερώνεται στα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο" σύμφωνα με το άρθρο στη βρετανική εφημερίδα.

Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο

Washington Post: Η φύλαξη των γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει σήμερα πια στην Ελλάδα

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει σε άρθρο της ότι το αίτημα επιστροφής έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανία: Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν τίθεται προς συζήτηση

Βρετανία: Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν τίθεται προς συζήτηση

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ πρόσθεσε στο προσχέδιο για τη διαπραγμάτευση για το Brexit την ανάγκη να "συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους".

Εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση για την συγκρότηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα,παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου

Παυλόπουλος: Θεσμικώς δίκαιος και ηθικώς επιβεβλημένος ο αγώνας επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιτροπή διεκδίκησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πανελλήνια Επιτροπή Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, συγκρότησε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Επικεφαλής του εγχειρήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Φωτό αρχείου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παυλόπουλος για Γλυπτά Παρθενώνα: Η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ισοδυναμεί με στήριξη της τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν

Αστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Παύλος Γερουλάνος

Απίστευτη ατάκα: "Φαντάζεσθε ότι εάν ερχόταν στην Ελλάδα, θα βρισκόταν πρωθυπουργός που θα τολμούσε να τα γυρίσει πίσω;"

“Δεν θα έμενε ούτε μια ώρα στη θέση του, εάν τα Μάρμαρα έφευγαν για δεύτερη φορά από την Ακρόπολη” διαμηνύει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Πληροφορίες ότι η Λίνα Μενδώνη δεν γνώριζε για την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Φωτογραφία αρχείου.

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης τάραξε τα νερά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Η απαίτηση για την επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι θα είναι ισχυρός ο συμβολισμός της επανένωσης και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουμε την κλοπή.

Τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο "δεύτερος Παρθενώνας" που εκτίθεται στο Λονδίνο και η τιμή των Ελγινείων

Ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, ένα μεγαλειώδες έργο που αποδίδεται στον Ικτίνο, λεηλατήθηκε λίγο μετά την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν και την "ομάδα εργασίας του". Η εξευτελιστική τιμή που "έπιασαν" τα "ελγίνεια μάρμαρα".

Φωτογραφία αρχείου.

Τσίπρας: Αφελής πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία αν ο πρωθυπουργός ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών "θα έχει τη στήριξη όλων μας". Η απάντηση των κυβερνητικών πηγών.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Η πρόταση Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις και οι βρετανικές ειρωνείες

Μια συζήτηση που δεν βοηθά στα επιχειρήματα της Ελλάδας στη διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο, άνοιξε η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2021. Οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση. Μενδώνη: "Καμία περίπτωση αποδοχής βρετανικής κυριότητας".

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Γεννηματά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Φιάσκο η πρόταση Μητσοτάκη περί δανεισμού

"Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα" τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Άποψη του Παρθενώνα.

Θεοχαρόπουλος: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, όχι να δανειστούν

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο δανεισμός ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή της κυριότητας των γλυπτών από τη Βρετανία. Τι είπε για μεταναστευτικό, διοικητή ΕΥΠ και ΔΕΗ.

Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παυλόπουλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο "πολιτισμικώς ιερός" αυτός αγώνας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

"Η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Μουσείο της Ακρόπολης, κάνοντας λόγο για "ειδεχθή σύληση του Μνημείου του Παρθενώνα και πολιτισμική τυμβωρυχία" από τον λόρδο Έλγιν.

Γλυπτό του θεού Διόνυσου σε έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ: Ενισχύει το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί "επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης".

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο

"Δεν προέρχονται όλα από λεηλασίες": Εξηγήσεις του Βρετανικού μουσείου για τα εκθέματά του

Καμπάνια του μουσείου σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε όσους το κατηγορούν ότι οι θησαυροί που εκθέτει, μεταξύ των οποίων και τα γλυπτά του Παρθενώνα, προέρχονται από λεηλασίες.

Die Welt: Ευκαιρία επιστροφής των Μαρμάρων, ενόψει Brexit

Die Welt: Ευκαιρία επιστροφής των Μαρμάρων, ενόψει Brexit

Τι γράφει η γερμανική εφημερίδα για το ιστορικό της αποκόλλησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως ενόψει εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι μία καλή "ευκαιρία" η Ελλάδα να διαπραγματευτεί την επιστροφή τους