news 24/7

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιτροπή διεκδίκησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πανελλήνια Επιτροπή Διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, συγκρότησε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Επικεφαλής του εγχειρήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Φωτό αρχείου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παυλόπουλος για Γλυπτά Παρθενώνα: Η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ισοδυναμεί με στήριξη της τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν

Αστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Παύλος Γερουλάνος

Απίστευτη ατάκα: "Φαντάζεσθε ότι εάν ερχόταν στην Ελλάδα, θα βρισκόταν πρωθυπουργός που θα τολμούσε να τα γυρίσει πίσω;"

“Δεν θα έμενε ούτε μια ώρα στη θέση του, εάν τα Μάρμαρα έφευγαν για δεύτερη φορά από την Ακρόπολη” διαμηνύει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Πληροφορίες ότι η Λίνα Μενδώνη δεν γνώριζε για την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Φωτογραφία αρχείου.

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης τάραξε τα νερά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Η απαίτηση για την επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι θα είναι ισχυρός ο συμβολισμός της επανένωσης και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουμε την κλοπή.

Τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο "δεύτερος Παρθενώνας" που εκτίθεται στο Λονδίνο και η τιμή των Ελγινείων

Ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, ένα μεγαλειώδες έργο που αποδίδεται στον Ικτίνο, λεηλατήθηκε λίγο μετά την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν και την "ομάδα εργασίας του". Η εξευτελιστική τιμή που "έπιασαν" τα "ελγίνεια μάρμαρα".

Φωτογραφία αρχείου.

Τσίπρας: Αφελής πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία αν ο πρωθυπουργός ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών "θα έχει τη στήριξη όλων μας". Η απάντηση των κυβερνητικών πηγών.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά Παρθενώνα: Η πρόταση Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις και οι βρετανικές ειρωνείες

Μια συζήτηση που δεν βοηθά στα επιχειρήματα της Ελλάδας στη διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο, άνοιξε η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2021. Οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση. Μενδώνη: "Καμία περίπτωση αποδοχής βρετανικής κυριότητας".

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Γεννηματά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Φιάσκο η πρόταση Μητσοτάκη περί δανεισμού

"Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα" τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Άποψη του Παρθενώνα.

Θεοχαρόπουλος: Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν, όχι να δανειστούν

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο δανεισμός ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή της κυριότητας των γλυπτών από τη Βρετανία. Τι είπε για μεταναστευτικό, διοικητή ΕΥΠ και ΔΕΗ.

Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψη του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παυλόπουλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο "πολιτισμικώς ιερός" αυτός αγώνας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

"Η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Μουσείο της Ακρόπολης, κάνοντας λόγο για "ειδεχθή σύληση του Μνημείου του Παρθενώνα και πολιτισμική τυμβωρυχία" από τον λόρδο Έλγιν.

Γλυπτό του θεού Διόνυσου σε έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ: Ενισχύει το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ομόφωνα υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, την Απόφαση περί "επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης".

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο

"Δεν προέρχονται όλα από λεηλασίες": Εξηγήσεις του Βρετανικού μουσείου για τα εκθέματά του

Καμπάνια του μουσείου σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε όσους το κατηγορούν ότι οι θησαυροί που εκθέτει, μεταξύ των οποίων και τα γλυπτά του Παρθενώνα, προέρχονται από λεηλασίες.

Die Welt: Ευκαιρία επιστροφής των Μαρμάρων, ενόψει Brexit

Die Welt: Ευκαιρία επιστροφής των Μαρμάρων, ενόψει Brexit

Τι γράφει η γερμανική εφημερίδα για το ιστορικό της αποκόλλησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας πως ενόψει εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι μία καλή "ευκαιρία" η Ελλάδα να διαπραγματευτεί την επιστροφή τους