Διορίστηκε, για πρώτη φορά, γυναίκα πρέσβειρα στη Σαουδική Αραβία

This Monday, Dec. 9, 2013 photo shows worshippers outside of the Grand Mosque in Mecca, Saudi Arabia. The Saudi society is governed by a mix of ancient customs and conservative interpretations of Islam. Most women cover their face and by law must wear long flowing black abayas in public. (AP Photo/Aya Batrawy)
This Monday, Dec. 9, 2013 photo shows worshippers outside of the Grand Mosque in Mecca, Saudi Arabia. The Saudi society is governed by a mix of ancient customs and conservative interpretations of Islam. Most women cover their face and by law must wear long flowing black abayas in public. (AP Photo/Aya Batrawy) AP

Η πρέσβειρα του Βελγίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναλάβει επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της χώρας της στο Ριάντ

Το συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που επικρίνεται εδώ και χρόνια για τους περιορισμούς που επιβάλλει στις γυναίκες, θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρέσβειρα, καθώς μια γυναίκα διορίστηκε από το Βέλγιο ως διπλωματική εκπρόσωπος της χώρας της στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η Ντομινίκ Μινέρ, που σήμερα είναι πρέσβειρα του Βελγίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα αναλάβει από το επόμενο καλοκαίρι επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της χώρας της στη Σαουδική Αραβία. Θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρέσβειρα στο βασίλειο.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι υποχρεωμένες να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια όταν κυκλοφορούν δημοσίως και να παίρνουν την άδεια του "κηδεμόνα" τους (του συζύγου, πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους) για να ταξιδέψουν. Πρόσφατα ωστόσο ανακοινώθηκε η εισαγωγή μιας μεταρρύθμισης με την οποία θα τους επιτραπεί από το επόμενο έτος να οδηγούν αυτοκίνητα και ποδήλατα.

Ο διορισμός της Μινέρ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου. Παράλληλα ωστόσο φημολογείται έντονα ότι το Βέλγιο θα στείλει και μια γυναίκα πρέσβειρα στην Τεχεράνη.

Σε μια ομιλία του στις Βρυξέλλες την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς είπε ότι η απόφαση να διοριστούν γυναίκες στις πρεσβείες σε πόλεις όπως η Τεχεράνη και το Ριάντ "θα έπρεπε να είναι ευνόητη".

(Φωτό: AP Photo/Aya Batrawy)

SHARE:

24Media Network