Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον αρχηγό της ισραηλινής αστυνομίας για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον αρχηγό της ισραηλινής αστυνομίας για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός
Πανάγιος Τάφος AP Photo/Oded Balilty

Συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ του αρχηγού της Ισραηλινής Αστυνομίας και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τις αντιδράσεις για τους περιορισμούς στην πρόσβαση των πιστών στον Πανάγιο Τάφο.

Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο αρχηγός της Ισραηλινής Αστυνομίας προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την προσέλευση των πιστών στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με ανακοίνωσή του κατήγγειλε νωρίτερα τους «παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο» που, όπως σημειώνει, «περιορίσουν την πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο και την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός».

«Δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές αρχές», τονίζει μεταξύ άλλων το Πατριαρχείο ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η τελετή θα πραγματοποιηθεί «όπως συνηθίζεται εδώ και 2 χιλιετίες και καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν»

Διπλωματικές πηγές του Ισραήλ αναφέρουν πως μέσα στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ο αριθμός των πιστών στο ισόγειο περιορίζεται στους 1.800 για λόγους ασφαλείας. Υποστηρίζουν ακόμη πως δεν υπάρχει περιορισμός στην προσέλευση των πιστών σε σχέση με πέρυσι και ότι οι όποιοι περιορισμοί έχουν ληφθεί για λόγους ασφαλείας, που βασίζονται σε γνώμες ειδικών σε θέματα ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αστυνομία του Ισραήλ δεσμεύεται για την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και για την προστασία της ζωής και την κανονική διεξαγωγή της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός.

Σχετικά με την πρόσβαση στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου, επισημαίνουν πως υπάρχει μία μόνον είσοδος και σημειώνουν ότι η φετινή τελετή λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία του είδους της στο Ισραήλ, όταν κατά τη διάρκεια μιας εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής σκοτώθηκαν 45 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 100.

Υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών βρίσκονται σε διάλογο και συντονισμό με την Ισραηλινή Αστυνομία.

Τέλος, οι ισραηλινές διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως το Ισραήλ θεωρεί τις σχέσεις με την Εκκλησία σημαντικές και προσθέτουν ότι υπάρχει συνεχής διάλογος μαζί της. «Το σημαντικό είναι ότι όλοι στους Αγίους Τόπους θα μπορούν να γιορτάσουν με πλήρη ελευθερία θρησκευτικής λατρείας και με ασφάλεια» τονίζουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα